10 filmer om världens undergång

Skådespelarna vi inte visste hade problem med missbruk

Sofie Landgren
12 februari 2023 kl. 12:02

Stal receptbelagda mediciner från sin syster

Genom åren har många kändisar halkat dit, och vissa även blivit starkt förknippade med droger. Men att dessa skådespelare hade problem med missbruk kände vi inte till.

Skådespelarna vi inte visste hade problem med missbruk

Jamie Lee Curtis
Jamie Lee Curtis,. Foto: Lionsgate.

Jamie Lee Curtis

Jamie kommer från en familj där hennes pappa Tony Curtis kämpade med missbruk och hennes bror Nicholas dog tragiskt nog av en heroinöverdos. Hennes egen historia med missbruk började 1989 efter att hon genomgick en mindre plastikkirurgi för "ärftliga svullna ögon".

– De gav mig Vicodin som smärtstillande medel för något som egentligen inte var så smärtsamt, sa hon till Variety 2019.

Hennes opiatberoende varade i 10 år och blev så illa att hon stal receptbelagd medicin från sin syster. När hennes syster Kelly väl fick reda på missbruket så kunde Jamie äntligen söka hjälp och i dag har hon varit fri från sitt missbruk i 24 år.

Kirsten Dunst
Kirsten Dunst. Foto: Neon.

Kirsten Dunst

Kirsten Dunst har tidigare pratat öppet om sin historia av drogmissbruk. Det hela började med att hon blev beroende av receptbelagda antidepressiva läkemedel efter att ha gjort slut med sin dåvarande pojkvän, Johnny Borrell, 2007. Hennes missbruk eskalerade efter detta och hon började med tyngre droger, bland annat ecstasy. Hennes trogna fans blev en stor källa till stöd efter att hon checkat in sig på ett drogrehabiliteringscenter 2008. Under inspelningen av filmen Woodshock 2017 föll hon dock tillbaka och blev så hög på marijuana att hon inte kunde agera som en normal människa. När producenterna insåg vad som pågick skickade de hem henne.

Hon är i dag, enligt eget utsago, nykter och i en ny intervju med The Sunday Times förklarade hon anledningen till sitt beroende och att trots sina framgångar så var tjugoårsåldern en svår tid.

– Jag känner att jag var arg. Du vet inte att du förtrycker all denna ilska, det var inte en medveten sak.

Matthew McConaughey
Matthew McConaughey. Foto: Aviron Pictures.

Matthew McConaughey

Matthew klampade i klaveret när han blev arresterad i sitt hem 1999 för innehav av marijuana, medan han spelade bongotrummor, naken. Grannar i området hade ringt till polisen och klagat på att det kommit höga ljud från Matthews bostad. Det visade sig då att skådespelaren valt att varva ner genom att ta av sig sina kläder, klippa en hövding och öppna fönstret samtidigt som han jammade på trummor till musiken av Henri Dikongué, en kamerunsk sångare och gitarrist. När polisen väl hade tagit sig in i bostaden greps och anklagades han för att ha gjort motstånd, att han skulle ha kämpat emot polisen när de försökt få in honom i en patrullbil.

– Mitt första samtal var till min mamma. Jag kände skuld för att jag inte är uppfostrad till att hamna i fängelse. 

En domare valde, efter bara några timmar, att släppa honom fri från alla anklagelser. Hon kunde inte förstå hur ett simpelt bullerklagomål kunde eskalera till den graden, eller varför poliserna gick in i hans hem helt utan en rättvis förvarning.

Tim Allen
Tim Allen. Foto: 20th Television.

Tim Allen

Tim Allen skapade rubriker 2021 när han öppnade upp sig om när han greps för kokaininnehav och blev dömd till fängelse. Allen greps 1978 på Kalamazoo/Battle Creek International Airport i Michigan med mer än ett pund kokain i sitt bagage. Han avtjänade lite mer än två år bakom lås och bom. "Jag var "F-up" berättade filmstjärnan i en intervju med The Hollywood reporter och förklarade att han började dricka tidigt i sin ungdom, vilket förvärrades efter att hans far omkom i en bilolycka i Colorado. I dag har Tim varit nykter i hela 25 år.

Stephen Kings nya bok Fairy Tale blir film
Stephen King. Foto: Universal Pictures.

Stephen King

Stephen King har under sin tid som författare brukat en mängd olika droger som till exempel kokain, Xanax, Valium och marijuana för att ta sig igenom dagen. Hans familj fick så småningom nog och höll en intervention där de dumpade alla bevis på hans missbruk framför honom. I senare intervjuer erkände Stephen att det var så illa att han inte ens kommer ihåg att han skrivit vissa av sina böcker. Vi är glada över att King nu har lyckats hålla sig nykter i hela 34 år.

Angelina Jolie
Angelina Jolie. Foto: Warner Bros.

Angelina Jolie

2010 öppnade Angelina Jolie upp sig om sitt drogmissbruk hon led av under tonåren. Under en intervju med 60 Minutes, 2011, berättade stjärnan följande:

– Av många anledningar borde jag inte vara här. Jag gick igenom tunga, mörka tider och jag överlevde dem. Jag dog inte ung, så jag har väldigt tur. Jag visste väldigt lite om världen och jag var helt självupptagen. Jag letade efter något djupare, något mer. Jag provade allt, jag kände mig alltid instängd. 

Den ofta, väldigt privata skådespelerskan har inte gett ett allmänt uttalande över hur vida hon är nykter i dag eller inte. 

Mer läsning: 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL