Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sir David Attenborough: Anitvaxxare är en ignorant minoritet

Sir David Attenborough: "Anitvaxxare är en ignorant minoritet"

Nathalie Leth
Nathalie Leth | Nyhet
04 februari 2021
Nathalie Leth
Nathalie Leth | Nyhet
04 februari 2021

Mannen bakom flera prisbelönta naturdokumentärer har uttalat sig: "Misstro föder rädsla"

Antivaxxare blir skolade av Sir David Attenborough.

Sir David Attenborough är vida känd för sin långa karriär som berättarröst i vackra och prisbelönta naturdokumentärer som Blue Planet II (2017), Frozen Planet (2011) och Planet Earth (2006). Nu använder han sig istället av sin röst för att belysa oss om medicinens konst. 

En val i havets djup från naturdokumentären Blue Planet II
Foto: BBC

Vår blå planet och dess invånare försöker nu göra allt vi kan för att tillintetgöra en av våra största utmaningar genom historien, det vill säga den pågående pandemin.

I en intervju med brittiska kanalen Channel 4 pratade Sir David Attenborough bland annat om så kallade antivaxxare, alltså de som spekulerar vilt i huruvida olika vaccin, som bland annat det som tagits fram mot Covid-19, gör mer skada än nytta.

Han menar i intervjun att han förstår att det kan vara svårt att förstå vad ett vaccin gör med kroppen och att brist på förståelse föder misstro. Misstron, i sin tur, skapar rädsla, en rädsla han menar att den stora massan inte skall agera på, utan istället lyssna till de läkare och forskare som tagit fram medicinsk fakta.

"Om det finns människor som får övertaget i att försöka övertyga människor och skrämmer människor som inte förstår, då är du i en allvarlig situation".

 

Rörelsen av antivaxxare har vuxit under den pågående pandemin, Facebook försöker begränsa missinformation om ämnet och har så sent som i december gått ut med att de helt förbjuder alla inlägg som inte stöds av medicinsk fakta. 

Två fiskar i Blue Planet II som inte förstår vikten av social distansering
Två fiskar i Blue Planet II som inte förstår att man ska hosta i armvecket.
Foto: BBC

 

NÄSTA ARTIKEL