Sherlock: The Six Thatchers

Sherlock: The Six Thatchers (säsong 4, avsnitt 1)

  • Action, Drama
Uppdaterad 01 juli 2021 kl. 15:07 | Publicerad 06 januari 2017 kl. 13:01
  • I rollerna:
    Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Amanda Abbington, Rupert Graves m.fl.

 

Till skillnad från seriegiganterna Netflix och HBO, som i snitt släpper en säsong per år till sina serier, har produktionsbolaget BBC tagit god tid på sig när det gäller deras seriepärla Sherlock. Om vi bortser från förra årets julspecial är det tre år sedan det senaste avsnittet sändes, och när den första trailern för årets säsong släpptes i somras höjdes förväntningarna från många håll. Trailern gav ett allvarligt, mörkt och allmänt ångestladdat intryck och fans fick känslan av att insatserna kommer att höjas rejält.

För mig (och många andra skulle jag tro) har dock kärnan i Sherlock alltid varit det humoristiska samspelet som råder mellan skådespelarna. Och ifall manusförfattarna ger upp den komiken för att göra serien allvarligare kan jag inte se det som något positivt. Nu gör skaparna tack och lov inte det, men trots att de lyckats balansera humor och allvar väl håller det senaste avsnittet The Six Thatchers ändå inte lika hög klass som föregående episoder.

Serien tar vid exakt där säsong tre slutade. Sherlock Holmes (Cumberbatch) har precis mördat utpressningsexperten Charles Magnussen. Därför tvingas Sherlocks bror Mycroft (Gatiss) att, tillsammans med sina kollegor i underrättelsetjänsten, hitta ett sätt att rentvå sin brors namn. Det gör de snabbt i ett hemligt rum, mitt framför ögonen på en livsglad Sherlock som trots sin brors stränga tillsägelser sitter och surfar på Twitter. Allt är med andra ord som vanligt, men jag får ändå intrycket av att Cumberbatch tagit Sherlocks excentriska nivå en bit för långt (han sitter bokstavligen och sjunger). Lyckligtvis tonar han ner sig under avsnittets gång och återgår till den standard vi är vana vid.

Alla fans minns ju såklart cliffhangern i slutet av säsong tre. Sherlocks ärkefiende Moriarty, som förmodats vara död, är tillbaka och ingen, inte ens Sherlock, vet var han kommer att dyka upp härnäst. I väntan på Moriatys nästa drag läggs mycket fokus på John Watsons (Freeman) flickvän Mary (Abbington), som vi lärde känna i föregående säsong. Innan hon träffade John var hon medlem i en frilansande spiongrupp, och nu kommer hennes förflutna tillbaka. Jag vill inte avslöja mer, men om denna djupdykning i hennes karaktär har relevans för de två kommande avsnitten återstår att se.

Samtliga skådespelare håller hög klass. Cumberbatch är dock särskilt bra och hans originella tolkning av detektiven gör det faktiskt svårt att föreställa sig någon annan i rollen. Inte ens Robert Downey Jr, som i mina ögon är en av de mest karismatiska skådespelarna i Hollywood, kunde i Guy Ritchies filmer toppa Cumberbatch. Det säger något om den brittiske skådisens storhet. Däremot är det tråkigt att karaktärer som kommissarie Lestrade (Graves), Mrs. Hudson (Stubbs) och Molly (Brealey) knappt får någon skärmtid.

När det gäller handlingen uppstår det också en del frågetecken i The Six Thatchers. Vilken roll kommer Moriarty egentligen att spela? Finns det någon koppling mellan honom och Marys förflutna? Varför verkar det som att John är otrogen mot Mary? Det skulle i så fall motsäga allt vi vet om hans godhjärtade personlighet. När det gäller Sherlock ska vi dock vara försiktig med att dra förhastade slutsatser, och förhoppningsvis har manusförfattarna några äss i rockärmen och en helhetsbild som vi än så länge saknar. Därför tror jag The Six Thatchers kommer att dela fansen i två läger.

Älskar du serien på grund av det klassiska detektivarbetet, där Sherlock får ett fall levererat, löser det och sen visar det sig att fallet bara varit en bricka i ett större spel, kommer du att bli besviken. Rent berättartekniskt saknar årets första avsnitt den klassiska Sherlock-strukturen, och jag får känslan av att manusförfattarna inte vet vart de är på väg med historien.

De som å andra sidan älskar serien för karaktärerna och intrigerna har mycket att hämta i årets säsong. Vänskapsbanden sätts på prov, Marys öde avslöjas med hjälp av mycket snygg action och en helt ny, mer emotionell sida av Cumberbatchs Sherlock visas. Jag är nöjd och optimistisk inför kommande avsnitt. Medan du väntar på nästa avsnitt, uppdaterad dina kunskaper om den optimala deckaren med roliga fakta om Sherlock Holmes.

 

NÄSTA ARTIKEL