Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Shahab Mehrabi belönades på Göteborg Film Festival

Shahab Mehrabi belönades på Göteborg Film Festival

Eric Diedrichs | Nyhet
29 januari 2018
Eric Diedrichs | Nyhet
29 januari 2018

"Götaplatsen #flerochfler" vann i Startsladden.

Shahab Mehrabi mottog idag kortfilmspriset Startsladden för sin film "Götaplatsen #flerochfler". Priset är värt över en halv miljon kronor i form av filmteknik och kontanter, vilket gör Göteborg Film Festivals kortfilmspris till ett av världens största.

Juryns motivering lyder: ”Priset går till en film som utmanar, bråkar och stör. En film som vill ifrågasätta filmen som form lika mycket som fråga oss hur vi kan gestalta samhälleliga problem utan att reproducera bilden av dem. Juryn anser att filmen visar att det inte bara behövs nya berättelser utan även nya sätt att berätta.”

Götaplatsen #flerochfler berättar om en manlig regissör som gör film om den irriterande, dominerande vitheten i kulturella rum. Men vilka ord skall de egentligen använda? När två av kvinnorna i teamet ifrågasätter hur de gestaltar sig själva behöver de ta en paus.

– Jag är väldigt rörd och väldigt stolt över att filmen fick stå bredvid så många andra fina filmer. Framförallt blir det en hel kväll full av reflektion kring allt vi har sett. Jag vill verkligen tacka juryn och festivalen för den här möjligheten, Shahab Mehrabi

Startsladdens jury bestod i år av Nikeisha Andersson, regissör, Frida Röhl, konstnärlig ledare på Folkteatern Göteborg,Anna Weitz, producent och Jonas Eskilsson, regissör.

Priset består av 580 000 kronor i kontanter, filmteknik och tjänster, vilket gör det till ett av världens största kortfilmspriser.

Göteborg Film Festival är Sveriges största arena för svensk kortfilm och varje år premiärvisas drygt 80 nya kortfilmer under de elva festivaldagarna. De Startsladden-nominerade filmerna är några av festivalens mest populära med stort publiktryck och visningarna är slutsålda varje år.

Startsladdens publikpris, den film som Startsladden-publiken tyckte mest om, tilldelades Sanna Lenken för Konstnären får barn. Spana också in vår samlingssida för svensk film för att läsa mer om vad som händer i vår filmindustri.