Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
SF Studios VD Jonas Fors sparkas

SF Studios VD Jonas Fors sparkas

Kristian Andersson | Nyhet
11 juni 2016
Kristian Andersson | Nyhet
11 juni 2016
Foto: Sindra Grahn / SVT
Foto: Sindra Grahn / SVT

Som du kanske redan har läst har SF studios ledning varit i blåsvädret på sistone. Tidigare i veckan rapporterade Expressen att SF studios fått 40 miljoner i filmstöd av statliga Svenska Filminstitutet sedan 2013 och 30 procent av pengarna har stoppats direkt i SF:s ficka.

Någon som verkligen tycker illa om detta är regissören Hannes Holm (En man som heter Ove) som menar att ett normalt bolag skulle plocka upp emot 10 procent av detta filmstöd.

Vidare berättar Expressen att SF studios ledning ska under Filmfestivalen i Cannes ha hyrt en lyxbåt, ”Naughty by Nature”, av SF styrelseordförande för 500.000kr för en vecka. Här ska de haft cocktailpartyn under festivalen.

Styrelsen ska också ha besökt nattklubben VIP-room som är känd för att ha lättklädda damer. Det är många som menar att klubben är väldigt sexistisk. Jonas Fors bemöter denna kritik med att berätta att klubben inte är en strippklubb utan en klubb som besöks av många under festivalveckan.

Det senaste i SF-härvan är att SF studios VD Jonas Fors sparkas och tvingas lämna sin tjänst. Detta grundar sig på källor som SVT släppt.

I ett pressmeddelande skriver Ulrika Saxon som representerar Bonnier AB i SF-styrelsen:

Som huvudägare har vi från Bonniers sida kommit till slutsatsen att det inte längre finns förutsättningar för Jonas Fors att framgångsrikt leda SF Studios. Under den senaste tiden har det riktats hård kritik mot SF Studios avseende bolagets interna kultur, särskilt avseende jämställdhet, dess representation under filmveckan och gällande affärsmodellen i den egna produktionsverksamheten. Vi tar kritiken på stort allvar

Hon fortsätter med att berätta att de nu kommer att ta in externa experter för att utreda kulturen och arbetsmiljön på företaget.

Gällande SF Studios kultur står två diametralt motsatta beskrivningar mot varandra, särskilt avseende jämställdhet. Å ena sidan har företaget 60 procent kvinnliga medarbetare, en jämn fördelning mellan kvinnor och män i ledningsgruppen, och kvinnor på ett flertal av de mest centrala posterna. Mot detta står anklagelser om sexism. För att få en faktabaserad bild av företagets arbetsmiljö så kommer vi uppdra åt en extern part att göra en grundlig undersökning bland SF Studios medarbetare.

Vem som kommer att ta över SF Studios är ännu inte känt.

NÄSTA ARTIKEL