Sean Bean fyller 65 år – Filmtopp listar hans bästa roller och filmer

Sean Bean fyller 65 år – Filmtopp listar hans bästa roller och filmer

Ivar Sandberg
17 april 2024 kl. 12:04

Stort grattis, Sean!

Sean Bean har en tendens att spela karaktärer som ofta dör – men i karriären och honom själv finns det däremot gott om liv. I dag fyller han 65 år och Filmtopp räknar upp några av hans karriärs bästa roller.

Den brittiske skådespelaren Sean Bean fyller i dag 65 år. Han började skådespela som 24-åring i långfilmen Winter Flight (1984). Sedan dess har han spelat i flertal älskade filmer, såsom i Sagan om ringen-triologin, Troja, m.fl.

I dag tar vi på Filmtopp tillfället i akt och tittar tillbaka på några av Sean Beans bästa roller hittills.

Sean Beans bästa roller och filmer!

Foto: HBO.

Ned Stark – Game of Thrones (2011)

Genre: Action, Äventyr, Drama
Skapare: David Benioff, D.B. Weiss

Sean Bean gjorde ett enormt avtryck som familjen Starks överhuvud i 2000-talets kanske mest omtalade serie, Game of Thrones. Ned Stark var en avgörande karaktär för seriens framgång på sättet som han var en trygg punkt för tittarna i den första säsongen och ödet han senare gick till mötes – något som satte tonen för hela serien.

Se filmen här: War Requiem (1989)

Sean Bean fyller 65 år – Filmtopp listar hans bästa roller och filmer
Foto: UIP.

Alec Trevelyan/006 – GoldenEye (1995)

Genre: Action, Äventyr
Regi: Martin Campbell

I den här älskade Bond-filmen spelade Sean Bean rollen som Bonds vän, Alec Trevelyan. De var båda två 00-agenter för MI6 tillsammans fram till Alecs förmodade död. Hans bortgång visar sig snart ha fejkats och han kan kopplas till ett brottssyndikat som Bond måste stoppa.

Se filmen här: Golden Eye (1995)

Sean Bean fyller 65 år – Filmtopp listar hans bästa roller och filmer
Foto: SF.

Boromir – Sagan om ringen (2001)

Genre: Fantasy, Äventyr
Regi: Peter Jackson

I den ikoniska filmserien spelar Sean Bean rollen som människan Boromir. I filmerna så ska hoben Frodo Baggins (Elijah Wood) ta sig till Mt. Doom för att förgöra ringen och Boromir är det av det brödraskap som ska hjälpa honom med uppdraget.

Se filmen här: The Lord of the Rings (2001)

Sean Bean fyller 65 år – Filmtopp listar hans bästa roller och filmer
Foto: Warner Bros.

Odysseus – Troja (2004)

Genre: Action, Drama
Regi: Wolfgang Petersen

Denna film är baserad på den uråldriga boken Iliaden som skrevs av Homeros. Filmen följer den romerska hjälten Achilles, spelad av Brad Pitt, som leder sina män till krig i Troja. Sean spelar kung Odysseus som står på Achilles sida. Han kommer bland annat på idén bakom den trojanska hästen för att få in sina krigare i Troja. Filmen är väldigt underhållande, men har kritiserats från ett historiskt perspektiv. Men om du är medveten om att filmen inte ska tas på historiskt allvar är Troja en sevärd film med mycket att gilla.

Se filmen här: Troja (2004)

Sean Bean fyller 65 år – Filmtopp listar hans bästa roller och filmer
Foto: Noble Entertainment.

John Dawson – Red Riding (2009)

Genre: Drama, Thriller
Regi: Julian Jarrold, James Marsh, Anand Tucker

I denna serie spelar Sean fastighetsinvesteraren John Dawson. Serien är uppdelad i tre delar som utspelar sig under tre olika årtal, 1974, 1980, och 1983. Den kaxiga reportern Eddie Dunford (Andrew Garfield) utreder ett fall där flera unga skolflickor har försvunnit och mördats. En av flickorna hittas torterad, våldtagen, och strypt till döds på en av Dawsons egendomar, vilket väcker misstankar mot Beans karaktär.

Se serien här: Red Riding (2009)

Sean Bean fyller 65 år – Filmtopp listar hans bästa roller och filmer
Foto: Viaplay.

John Parse – Possessor (2020)

Genre: Sci-fi, Skräck
Regi: Brandon Cronenberg

I den här filmen är Tasya Voy (Andrea Riseborough) en lönnmördare med kraften att ta över andra människors kroppar . Varje gång hon ska tillbaka till sin vanliga kropp tvingas hon ta livet av den lånade kroppen. Hon har blivit så van att låtsas vara andra människor att hon har svårt att vara sig själv med sin familj och vänner. Hon börjar öva på att vara sig själv och mår värre och värre. Trots hennes försämrade välmående går hon med på att begå ett till mord – mot den rika vd:n John Parse (Sean Bean).

Se filmen här: Possessor (2020)

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL