Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sameblods segertåg forsätter bland filmfestivalerna

Sameblods segertåg forsätter bland filmfestivalerna

Sebastian Håkansson | Nyhet
25 juli 2017
Sebastian Håkansson | Nyhet
25 juli 2017

Stillbild på samiska skolbarn i "Sameblod"

Amanda Kernells hyllade film "Sameblod" är en av tre finalister till LUX Film Prize, EU:s stora filmpris. Det innebär att filmen kommer att få översättning och visningar till EU:s 28 medlemsländer.

För snart ett år sedan hade Sameblod världspremiär i sektionen Venice Days på filmfestivalen i Venedig där filmen vann två priser (Bästa unga regissör och European Cinema Label Award). På presskonferensen i dag för samma festivalsektion tillkännagavs att filmen är utvald att delta i LUX Film Days, som en av tre finalister till LUX Film Prize - EU:s stora filmpris.  Priset uppmärksammar filmer som berör aktuella frågor och ger insikt om dagens Europa. Som finalist får den nu visningar i de 28 EU-länderna och översättning till de 24 medlemsspråken.

Här kan du läsa Filmtopps recension av Sameblod

Sedan världspremiären i Venedig 2016 har Sameblod gått segertåg på internationella festivaler som Toronto, Sundance, Berlin,Tokyo, São Paulo och Göteborg. Filmen som berättar historien om den samiska tonårsflickan Elle Marja toppar fortfarande betygsindex (4.40) över svenska filmer som haft premiär 2017.

Sameblod är producerad av Lars G. Lindström för Nordisk Film och har fått stöd från Svenska Filminstitutet genom konsulent Magdalena Jangard. Den säljs internationellt av Level K.

Vinnaren av LUX Film Prize röstas fram av fram av medlemmarna i EU-parlamentet och tillkännages den 15 november i Strasbourg.