Sam Neill drabbad av cancer: "Kanske döende"

Sam Neill drabbad av cancer: "Kanske döende"

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad kl. 12:03 | Publicerad 18 mars 2023 kl. 09:03

Jurassic Park-stjärnan diagnostiserad med cancer – får behandling

Den nyzeeländske storstjärnan Sam Neill är sjuk i cancer. "Jurassic Park"- och "Ivanhoe"-stjärnan berättar i sin självbiografi om hur han diagnostiserats med tredje gradens blodcancer.

Den nyzeeländske skådespelaren Sam Neill, 75, är svårt sjuk i cancer. Stjärnan talar öppenhjärtigt om att ha diagnostiserats med tredje gradens blodcancer i sin nya självbiografi, Did I Ever Tell You This?

Neill är den globala filmstjärnan som är känd från bl.a. Jurassic Park-franchisen, och som årligen släpps in i svenska hem med Ivanhoe (1982).

Självbiografin handlar inte huvudsakligen om att Neill har drabbats av cancer, men redan i första kapitlet öppnar han upp om diagnosen.

– Jag är urdålig. Kanske döende, skriver Neill tidigt i boken.

Jurassic World Dominion
"Jurassic World Dominion" (2022). Foto: United International Pictures.

Fick diagnosen när han marknadsförde Jurassic World Dominion

Sam Neill avslöjar att han fick diagnosen i mars 2022, mitt under brinnande pressturné för Jurassic World Dominion. I en intervju med The Guardian berättar Neill att han aldrig hade några planer på att skriva en bok, men att det hjälpte honom ta en dag i taget när han väl började.

– Medan jag skrev insåg jag att det faktiskt gav mig en typ av anledning att fortsätta leva, och när jag gick och la mig tänkte jag, "Det där ska jag skriva om i morgon, det kommer att roa mig", säger Neill till The Guardian.

I självbiografin reflekterar skådespelaren också över att han riskerar att dö – något som inte nödvändigtvis skrämmer, men onekligen stör, honom.

– Jag är inte rädd för att dö, men det skulle irritera mig, skriver Neill.

Just nu fri från cancer

Efter att ha diagnostiserats med cancer påbörjade Sam Neill sin behandling. Han behandlades först med kemoterapi som inte gav effekt. Därefter har han fortsatt med en annan typ av kemoterapi-medicin som han kommer att behöva ta månadsvis resten av livet. Enligt The Guardian ska skådespelaren dock i detta nu vara fri från cancer.

– Jag kan inte låtsas att det senaste året inte haft sina mörka stunder, men de mörka ögonblicken sätter ljuset i stark kontrast, säger Neill i intervjun med den brittiska tidningen. De har gjort mig tacksam för varje dag ofantligt tacksam för alla mina vänner. Jag är bara glad över att vara vid liv.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL