Så lite tjänade Orlando Bloom på Sagan om Ringen: "Fick ingenting"

Så lite tjänade Orlando Bloom på Sagan om Ringen-filmerna: ”Fick ingenting”

Filmtopp
Uppdaterad 13 november 2023 kl. 11:33 | Publicerad 16 augusti 2023 kl. 15:56

Skulle ändå göra om rollen för halva lönen

Sagan om Ringen-filmerna drog många miljarder kronor när de kom. En som däremot inte fick mycket av kakan var Orlando Bloom, som berättat att han fick närmast ingenting för sitt arbete som Legolas.

Peter Jacksons Sagan om Ringen-filmer anses vara tidernas bästa trilogi. Inte nog med att de lockade många miljoner biobesökare världen över, de vann även sammanlagt 17 Oscars. Utifrån en budget på 281 miljoner dollar drog de in närmare 3 miljarder dollar. Man kan tänka sig att personen som gestaltar en av seriens mest minnesvärda karaktärer därför skulle ha ett arvode av rang, men i en intervju med Howart Stern berättar skådespelaren Orlando Bloom hur chockerande lite han fick för rollen.

Så lite tjänade Orlando Bloom på Sagan om Ringen-filmerna: "Fick ingenting"
Foto: New Line Cinema.

Så lite tjänade Orlando Bloom på Sagan om Ringen-filmerna: "Fick ingenting"

När Orlando Bloom gästade Howard Stern 2019 blev han utfrågad om sin medverkan i Sagan om Ringen-filmerna. Han berättar då hur han fick rollen efter att ha först ha gjort en audition för rollen som Boromirs bror Faramir, som dyker upp först i De två tornen. Därefter berättar han om hur lång tid det tog att spela in alla tre filmer:

– Vi spelade först in i arton månader och senare gjorde vi omtagningar i fem månader, säger Orlando Bloom till Howard Stern. 

Fortsättningsvis avslöjar han hur mycket betalt han fick för rollen som Legolas. 

– Ingenting. Jag fick ingenting. 175 000 dollar för alla tre filmerna, säger han med ett skratt och förtydligar att han inte känner någon som helst otacksamhet:

– Det är den största gåvan jag fått i hela mitt liv. Jag skulle göra det igen för hälften av pengarna. 

Lönen som med Hollywood-mått anses vara oerhört klen har sin förklaring i att Bloom vid tidpunkten han fick rollen inte var ett namn i branschen.

Så mycket betalt fick han för Hobbit

Tio år efter Konungens återkomst fick vi se Orlando Bloom reprisera sin roll som Legolas på vita duken, då i den andra Hobbit-filmen Smaugs ödemark. Då fick han en desto bättre lön. Flera källor rapporterar att Bloom fick så mycket som en miljon dollar för de få minuter som han är med i filmen. I dag uppges han vara god för omkring 40 miljoner dollar, vilket gör honom till en av de sex filmernas allra bäst betalda skådespelare. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL