James Cameron försvarar speltiden i Avatar 2: "sluta gnäll"

Så gjorde James Cameron de komplexa effekterna i “Avatar: The Way of Water”

Filmtopp
21 februari 2023 kl. 14:02
ANNONS
ANNONS

Utvecklade egna verktyg för att kunna filma de revolutionerande VFX-scenerna

“Avatar: The Way of Water” är den första filmen i historien som använder motion capture under vatten, alltså en teknik för att för att spela in och lagra skådespelarnas rörelser och använda dem för animationer.

– Det fanns människor som sa till oss att det inte ens var möjligt och absolut inte möjligt i den typ av skala som vi behövde, säger James Cameron till The Hollywood Reporter om undervattensscenerna i sin bioaktuella Avatar: The Way of Water.

I filmen har regissören arbetat med Weta FX och dess VFX-handledare Joe Letteri. Letteri har vunnit fyra Oscars för bästa visuella effekter, bland annat för den första Avatar-filmen (2009). Letteri menar att allt de gör ur en VFX-synpunkt handlar om att stödja berättelsen.

Utvecklade en unik ansiktskamera

Nyckeln till "The Way of Waters" framgång var att utbilda skådespelarna, som skulle behöva agera under vattnet i kostymer med spårmarkörer. För att fånga upp deras ansiktsrörelser utvecklade Weta FX en sorts ansiktskamera som skådespelarna fick bära.

Avatar: The Way of Water är Oscarsnominerad i fyra kategorier, däribland bästa visuella effekter, bästa ljud, bästa film och bästa produktionsdesign. Den 95:e upplagan av Oscarsgalan äger rum den 13 mars 2023 klockan 01.00  svensk tid med Jimmy Kimmel som värd.

Lucas Wu

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL