Så går det till när Henrik Dorsin skriver ett skämt

Så går det till när Henrik Dorsin skriver ett skämt

Eric Diedrichs
24 december 2023 kl. 14:12

Filmtopp pratar med folkkära komikern

Henrik Dorsin är snart aktuell med "LOL: Skrattar bäst som skrattar sist". I en intervju med Filmtopps Eric Diedrichs berättar han om vad han tycker är roligt och hur han själv jobbar med sina skämt.

Vad som är roligt behöver inte vara grovt, elakt eller politiskt inkorrekt. Det handlar om det oväntade, menar Henrik Dorsin som – i ett samtal med Filmtopp – exemplifierar med Monthy Pytons anakronismer i klassiker som "Life of Brian" och "Meningen med livet". Men någon konkret metodik för att konstruera sina egna skämt, det har han inte:

– Jag brukar skriva, skriva, skriva och sedan sortera bort det som jag inte tycker är kul. Jag hör humor som musik med en rytm man känner. Jag brukar säga att ”en packe Pampers” är roligare än "en packe libero”. Det kan röra sig om så små parametrar, att byta ut ett ”och” mot ett ”det” för att en mening ska svänga bättre.

Situationer, ordväxlingar eller one-liners, eller vad lockar dig mest?

– Att få till en bra situation är det roligaste, men det är också väldigt svårt att få till en bra one-liner eftersom de flesta gjordes av amerikanska komiker redan på 40-talet.

Henrik Dorsin
Henrik Dorsin minuter innan inspelningen av "LOL". Foto: Filmtopp Int.

"Jag tycker inte själv att jag är rolig"

När vi frågar om han har någon one-liner eller något skämt som han själv är stolt över vet han inte riktigt vad han ska svara.

– Det är det här som gör mig nervös och att jag tycker att detta är så jobbigt. Jag tycker inte själv att jag är särskilt rolig. Jag kan få återberättat för mig att jag har gjort något kul i Grotesco eller Solsidan, men jag kommer inte på något roligt nu.

Senare i samtalet återvänder vi till frågan och Henrik Dorsin delar med sig av ett skämt:

– Jag har en riktigt bra one-liner, men den är egentligen snodd från en död komiker. Jag gick till doktorn och han sa att jag fått högt blodtryck. Oj, sa jag, jag skulle gärna vilja ha ett andra utlåtande. ”Ja, du är ful också” [hela rummet skrattar]. Den har jag dragit när jag har varit under press.

”LOL: Skrattar bäst som skrattar sist” har premiär på Amazon Prime Video den 29 december.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL