KLART: Nu vet vi när Gladiator 2 släpps!

Russell Crowe överväger att sluta skådespela: "I den perioden nu"

Emil Oscar Rasmussen
05 juli 2023 kl. 18:00

Russell Crowe när han ser sig i spegeln: "Vem fan är det?"

Nästa vår fyller Russell Crowe 60 år, och "Gladiator"-stjärnan börjar se slutet på karriären närma sig. Nu bekräftar skådespelaren själv att han "befinner sig i den perioden", efter att ha sett sig själv i spegeln och tänkt: "vem fan är det?"

Nyzeeländsk-australiska Russell Crowe har en imponerande karriär i ryggen. Mot slutet av 90-talet började de stora framgångarna att komma för skådespelaren, först med L.A. konfidentiellt (1997) och sedan Insider (1999). Den sistnämnda filmen blev startskottet på en treårsperiod som hade imponerat på vem som helst.

Insider ledde till en Oscarsnominering för Bästa manliga huvudroll. År 2000 kom sedan dundersuccén Gladiator ut och Crowe både nominerades och vann en Oscar för Bästa manliga huvudroll till följd av den filmen. Han nöjde sig dock inte där, utan följde upp de två raka nomineringarna med en tredje – nomineringen för huvudrollen i A Beautiful Mind fulländade hans hattrick.

Sedan dess har Crowe inte nödvändigtvis nått upp till samma höjder, men de stora, välkända rollerna har fortsatt att avlösa varandra – kanske så till den grad att stjärnan börjar bli aningen mätt på yrket som skådespelare. Slutet på karriären är åtminstone något som finns i hans tanker, enligt honom själv.

Russell Crowe överväger att sluta skådespela: "I den perioden nu"
Foto: UIP.

Russell Crowe överväger att sluta skådespela: "I den perioden nu"

I dagarna har Russell Crowe varit på plats i Tjeckien i samband med International Film Festival Karlovy Vary. Där har han mottagit ett hederspris och mött pressen, festivalpubliken och till och med uppträtt med sitt band Indoor Garden Party under festivalens öppningsceremoni.

Crowes möte med pressen för några dagar sedan ledde till en hel del skriverier om stjärnan syn på alla frågor han får om Gladiator 2.

– De borde för fan ge mig betalt för alla frågor jag får om en film som jag inte ens är med i, sa Russell Crowe, enligt Variety.

Han menar att han karaktär är död i filmens universum och att han inte vet någonting om rollbesättningen eller handlingen, men erkänner också att frågorna stör honom på grund av avundsjuka, då det påminner honom om en svunnen tid. 

Att åren tickar på är ingenting som undgår Russell Crowe, som fyller 60 år i april 2024. Skådespelaren menar till och med att det finns tankar på sluta skådespela och pensionera sig.

– Man står framför spegeln och tänker: "Vem fan är det där?" Jag befinner mig i den perioden nu, förklarade Crowe för pressen häromdagen. Jag tar Ridley Scott som min förebild. Han utforskar fortfarande nya saker med sitt arbete. Eller så slutar jag bara och så hör ni aldrig ifrån mig igen. Jag har inte bestämt mig vilket det blir. Det är två väldigt rimliga val.

Gladiator-regissören Ridley Scott har hunnit bli 85 år (86 år i november), men har flera projekt i sin pipeline, både Gladiator 2 och andra satsningar. Med sitt uttalande presenterar Russell Crowe med andra ord två extremer – antingen är karriären på väg att ta slut precis nu, eller så kommer vi att få se honom arbeta vidare i minst 25 år till. Vi håller tummarna för att det blir det sistnämnda.

"Gladiator 2" har förväntat premiär 2024.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL