Cannibal Holocaust

Ruggero Deodato död – låg bakom totalförbjudna Cannibal Holocaust

Filmtopp
30 december 2022 kl. 12:12

Uppfann den populära lost footage-genren

Den italienske regissören Ruggero Deodato är död. Under sin långa karriär blev han mest känd för skandalomsusade "Cannibal Holocaust".

Medier världen över rapporterar nu om den italienske regissören Ruggero Deodatos död. Enligt uppgifter dog han 83 år gammal, men någon dödsorsak är ännu inte officiell. Trots att hans karriär sträckte sig ända från 60-talet fram till kortfilmsbidraget i antalogifilmen Deathchamber (2019) är han mest ihågkommen för skandalomsusade Cannibal Holocaust från 1980. En film som påstås bestå av upphittat material från en grupp dokumentärfilmare som åker till Amazonas för att dokumentera kannibalstammar, men blir besvikna över hur fredliga de är och därför börja uppvigla ett omskakande stamkrig.

Cannibal Holocuast
Foto: United Artists

Totalförbjuden i över 50 länder

Trots att många inte har sett den, känner de flesta till Cannibal Holocaust ryktesvägen. Filmen, som har varit totalförbjuden i över 50 länder, är fortfarande en av historiens mest kontroversiella. Dels på grund av att riktiga djur dödades av ursprungsbefolkningen under inspelningen, vilket också syns i filmen – att en levande ko avrättas framför kameran i Apocalypse Now (1979) har däremot inte fått samma kritik – dels på grund av de realistiska, fejkade dödsscenerna och det sexuella våldet.

När filmen släppts chockades publiken till den grad att filmen anklagades för att vara en snuff-film – alltså en film med riktiga dödsskildringar. Ruggero Deodato ställdes till och med inför rätta, men kunde då visa upp sina skådespelare oskadda.

Cannibal Holocaust
Foto: United Artists

Del av en PR-kampanj

Vad Ruggero Deodato gjorde har många likheter med en annan film, nämligen The Blair Witch Project som släpptes först 1999. Precis som i "Blair Witch" hölls skådespelarna gömda fram till efter premiären för att stärka illusionen om att det filmade materialet var äkta. Det är bara det att Deodato gjorde det nästan 20 år tidigare.

Cannibal Holocaust
Foto: United Artists

Mer än bara "Holocaust"

Ruggero Deodato lämnade flera långfilmer efter sig, men kommer alltid att förknippas med Cannibal Holocaust, som trots sina kontroverser också anses vara hans magnum opus. Filmen uppfann en hel genre, som i dag är en av de mest populära inom skräckvärlden. Det är också en film som med årens gång har fått större respekt för att vara en skicklig mediesatir. I filmen ställs den klassiska frågan om vilka som egentligen är de stora förövarna – kannibalerna eller dokumentärfilmsgruppen som terroriserar dem för att skapa "bra content".

Sevärda filmer Ruggero Deodato:

  • Iskalla typer på heta bågar (1976)
  • De sista kannibalerna (1977)
  • Cannibal Holocaust (1980)
  • The House on the Edge of the Park (1980)

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL