Ruben Östlund med ny chans att vinna Guldpalmen

Ruben Östlund ska leda Cannesfestivalen – första svensken på 50 år

Uppdaterad kl. 08:02 | Publicerad 28 februari 2023 kl. 08:02

Ruben: "Jag är glad, stolt och ödmjuk"

Ruben Östlund ska leda årets Cannesfestival. Han har vunnit Guldpalmen två gånger och det är första gången på 50 år som en svensk tilldelas det ärofyllda uppdraget.

Den svenska regissören Ruben Östlund har fått äran att få leda juryn på Cannes filmfestival efter att tidigare varit där som en tävlande. Vid två tillfällen har han vunnit festivalens mest prestigefyllda pris, Guldpalmen. Först för The Square och senaste nu med The Triangle of Sadness.

– Jag är glad, stolt och ödmjuk över att bli betrodd som juryordförande vid årets tävlingsdel av Cannesfestivalen. Ingenstans i filmvärlden är förväntan så stark som när ridån går upp för de tävlande filmerna på festivalen. Det är ett privilegium att få vara en del av det, tillsammans med konnässörerna i Cannespubliken, säger Östlund i ett pressmeddelande.

Ingrid satt i juryn före Ruben

Det är 50 år sedan som den svenska skådespelerskan Ingrid Bergman var juryordförande för Cannesfestivalen. Under karriären vann skådespelerskan tre Oscars, vilket gör henne till en av de mest prisade i historien.

Om Ruben kan komma upp i den siffran återstår att se, men han har en lovande start – i år är hans film The Triangle of Sadness nominerad i tre kategorier, Bästa regi, Bästa film och Bästa originalmanus.

NÄSTA ARTIKEL