Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Röst – kortfilmssatsning med sikte på valet 2018

Röst – kortfilmssatsning med sikte på valet 2018

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
07 oktober 2017
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
07 oktober 2017

Kortfilmsprojektet "Röst" ska inspirera till politiskt engagemang.

Logotypen för den satsningen "Röst".
 
Nästa år är det val och samtidigt firar Sverige startskottet för 100 år av demokrati. Svenska Filminstitutet och Sveriges Television uppmanar etablerade regissörer och nya filmskapare att göra kortfilm för att inspirera ett politiskt engagemang. För att få oss att rösta.

I ett pressmeddelande ställer Filminstitutet följande fråga: Orkanvågor driver människor på flykt. Kim Kardashian trollbinder en hel värld med sitt nya blonda hår samtidigt som mediahus anklagas för fake news. Vad är din roll i ett allt mer polariserat samhälle? Har du en åsikt?

Med den nya kortfilmssatsningen "Röst" önskar SVT och Filminstitutet hitta nya röster i berättelsen om Sverige. För att få en bredd i perspektiv och bakgrund både framför och bakom kameran. Formatet som efterfrågas är kort dokumentär- eller hybridfilm på max 4.30 minuter. Stödbelopp per film är 150 000 kronor. Filminstitutet och SVT går in med hälften var.

Åtta förslag väljs ut. De färdiga filmerna kommer att visas i samband med valet 2018 i Sveriges Television och på biografer i hela landet genom Folkets Bio.

– Vi vill bli överraskade och utmanade av kreativa formspråk, grepp och ämnesval, och samtidigt ge en tydlig och modern blick på hur det svenska samhället ser ut. Gärna med en ung och stark röst i fokus, säger Klara Grunning, filmkonsulent för dokumentärfilm på Filminstitutet.

– Vår önskan är att kastas in i ett vibrerande politiskt Sverige. Vi hoppas på att få träffa människor även långt utanför storstadsregionerna, säger Helena Ingelsten och Ina Holmqvist, redaktörer på SVT Kortfilm.

– Det är viktigare än någonsin att fler röster kommer fram i de filmer vi ser. Med filmvisningarna på biograferna hoppas vi ge många fler möjlighet att delta i det offentliga samtalet, säger Oscar Erikssonoch Katrina Mathsson på Folkets Bio.

Ansökan skickas till Svenska Filminstitutet senast 10 november, 2017.

Tidigare i år meddelade C More om sin satsning "Filmtegration", där film ska vara en del i det läromaterial SFI-elver använder för att lära sig det svenska språket. Har den svenska filmens koppling till samhället och politiken fått en mer aktiv och tydligare linje på senare tid och om så är fallet vad tycker du om det? Kommentera nedanför eller rösta med tummarna: tumme upp = du gillar, tumme ner = du gillar inte.

 

NÄSTA ARTIKEL