Rollen som Morgan Freeman ångrar: “Något av det värsta jag gjort”

Rollen som Morgan Freeman ångrar: ”Något av det värsta jag gjort”

Fredrik Larsson
Uppdaterad 25 april 2024 kl. 09:04 | Publicerad 24 april 2024 kl. 18:04

Fick ta rollen på grund av arbetsbrist

Morgan Freeman har genom hela sin karriär gjort oändligt många rollprestationer, men bara tycks ha varit den värsta.

I dag är Morgan Freeman ett namn som finns på allas läppar och hans karriär är både lång och imponerande. Men även han har fått börja någonstans för att komma dit han är i dag. 

Morgan Freeman föddes 1939 och växte upp i Mississippi och började skådespela redan i skolan. På 60-talet gjorde han några enstaka filmroller, utan att krediteras för sina insatser. Det var först 1980 i filmen Brubaker som han gjorde sin första krediterade roll och 1987 i filmen Street Smart kom det stora genombrottet. Men innan dess var det däremot betydligt tyngre att ta sig fram.

Rollen som Morgan Freeman ångrar: “Något av det värsta jag gjort”
Morgan Freeman och Bruce Willis i "Red" (2010). Foto: Nordisk Film.

Började se sig om efter annat arbete

Det var även en tid under 80-talet då Freeman arbetade på teaterscener. Han spelade i produktioner av Shakespeare, som till exempel Coriolanus, Julius Caesar och Så tuktas en argbigga. En Shakespearpjäs han dock inte tycktes uppskatta, utan snarare avskydde att vara en del av, var klassikern Othello.

Det var 1983 som Freeman spelade Othello och han allt annat än trivdes:

– Jag började tänka att jag skulle leta efter andra alternativ för att betala hyran, berättar han för The Times [...] Det var något av det värsta jag har gjort, men det var arbete.

Det var 1988 som Freeman fick sin första nominering för en Oscar för bästa biroll, för sin insats i tidigare nämnda Street Smart. Sedan dess har han knipit åt sig större och större roller. År 1990 vann han en Golden Globe för bästa manliga huvudroll för sin rollinsats i filmen På väg med miss Daisy (1989) och 2005 belönades han till slut med en Oscar för sin roll i Million Dollar Baby (2004). I sin karriär har han även gjort stora filmer som Nyckeln till frihet, Seven och The Dark Knight.

Filmtopp håller dig uppdaterad om det senaste inom film och TV.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL