Jack Nicholson fyller 87 år – Filmtopp listar hans bästa filmer

Rollen som förändrade Jack Nicholsons karriär: ”Något extra”

Fredrik Larsson
30 april 2024 kl. 08:04

Betydelsefull roll för Nicholson trots filmens ekonomiska flopp

Jack Nicholson tyckes vara nöjd med den roll han fått i filmen och vad den gav honom, men filmen i sig gick inget vidare rent ekonomiskt.

Jack Nicholson är känd som den mångfacetterade skådespelaren som alltid gått in med hela sin själ i varje roll han gjort. Sedan 2010 är han pensionerad som skådespelare. Hans sista filmroll var i filmen How Do You Know (2010). 

Genom åren har det hunnit bli filmroller i flera tiotal och oftast har han imponerat även om inte filmerna i sig har gjort det.

Rollen som förändrade Jack Nicholsons karriär: ”Något extra”
Foto: 20th Century Fox.

“Jag tror att det tillförde något extra…”

Som för de flesta har karriären gått i vågor och så även för Nicholson. Många av de filmer han medverkat i har blivit stora succéer och en del klassas rentav som klassiker. Ta bara filmer som Gökboet (1975), The Shining (1980) och Batman (1989).

Blood and Wine (1996) är ett exempel på en film som gick flera miljoner i förlust. Likaså gjorde Hoffa (1992). Inte lika mycket som Blood and Wine, men fortfarande några miljoner i back. 

Hoffa handlar om den legendariske fackledaren Jimmy Hoffas liv fram till hans mystiska försvinnande. Trots miljonförlusterna med Hoffa så vann filmen flera priser, bland annat två Oscars bästa foto och för bästa hår och smink. För Nicholson gav filmen honom någonting helt annat i karriären. Han berättar i en intervju för Desert News att han inför rollen som Jim Hoffa pressade sig själv till en plats han aldrig hade vågat gå förut.

– Jag har aldrig haft den här möjligheten att faktiskt titta på personen jag spelade, säger Nicholson till Desert News.

Nicholson hade alltså cirka 80-90 timmars filmmaterial som föreställer Hoffa under sin vardag att gå igenom.

– Jag tror att det tillförde något extra, ett område som jag aldrig riktigt besökt förut.

För sin roll som Jimmy Hoffa vann Nicholson en Golden Globe för bästa manliga huvudroll.

Filmtopp håller dig uppdaterad om senaste nytt.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL