Robin Williams dotter till attack mot AI – Tom Hanks nyligen drabbad

Robin Williams dotter till attack mot AI – Tom Hanks nyligen drabbad

Emil Oscar Rasmussen
02 oktober 2023 kl. 14:10

Zelda Williams går till hård attack mot återskapandet av döda skådespelare

Frågan av vad som är okej och inte okej att skapa med AI är kontroversiell och en av huvudanledningarna bakom årets strejker i Hollywood. En som nu gett sin syn på saken är Zelda Williams, dotter till bortgångne Robin Williams, som går till hård attack mot återskapandet av avlidna skådespelare med hjälp av AI.

Under året har både manusförfattarnas fackförbund i USA, WGA, och skådespelarnas motsvarighet SAG-AFTRA gått ut i strejk, med användningen av AI-teknologi som en av huvudfrågorna. Efter ett nytt avtal har WGA nyligen avslutat sin strejk, men för skådespelarna är det alltjämt en brinnande fråga.

En som nu har tagit en tydlig ståndpunkt i debatten om hur AI ska få användas är Robin Williams dotter, Zelda Williams.

Robin Williams dotter till attack mot AI: "Rubbat"

Det var under gårdagen som Zelda Williams vände sig till Instagram för att vädra sina åsikter om AI som metod för att återskapa skådespelare som inte har möjligheten att ge sitt samtycke. Zelda Williams går till hård attack mot den typen av AI-användning, kallar det för "rubbat" och jämför det med att i värsta fall skapa ett "fasansfullt Frankenstein-monster som lappats ihop av de sämsta bitarna från allt som branschen är".

Zelda Williams uttalande mot AI i sin helhet:

Jag är inte en opartisk röst i SAG:s kamp mot AI. I flera ÅR har jag bevittnat hur många människor vill träna dessa program att skapa/återskapa skådespelare som inte kan samtycka, som min pappa. Det här är inte teoretiskt, utan väldigt väldigt verkligt. Jag har redan hört AI använt för att få hans "röst" att säga precis vad folk vill och även om jag personligen finner det rubbat, sträcker sig konsekvenserna långt bortom mina egna känslor. Levande skådespelare förtjänar att skapa karaktärer med sina val, att ge röst åt tecknade karaktärer, att ingjuta sin MÄNSKLIGA ansträngning och tid i jakten på framförande. Dessa återskapelser gör i bästa fall en usel faksimili av bättre människor, men i värsta fall ett fasansfullt Frankenstein-monster som lappats ihop av de sämsta bitarna från allt som branschen är, istället för vad den borde stå för.

Robin Williams dotter till attack mot AI – Tom Hanks nyligen drabbad
Screenshot från Instagram @zeldawilliams.

Robin Williams röst kommer snart att användas i en kortfilm av Disney, där skådespelarens karaktär som Anden i Aladdin kommer att dyka upp, som del av firandet av Disneys 100-årsjubileum. I det fallet kommer Williams röst dock inte att återskapas av AI, utan det är tidigare inspelat material som in släppts som kommer att användas.

Tom Hanks offer för AI-genererad version av sig själv – användes i reklam

Ett konkret bevis på problematiken kring AI har inträffat de senaste dagarna och lett till att Tom Hanks varnat sina följare. En AI-genererad version av honom har, utan hans godkännande, använts i en reklam för tandvård.

– Jag har ingenting med det här att göra, skriver Hanks på Instagram.

 

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Tom Hanks (@tomhanks)

NÄSTA ARTIKEL