Robert Downey Jr. försvarar sitt blackface i Tropic Thunder: "Jag tar avstånd"

Robert Downey Jr. försvarar sitt blackface i Tropic Thunder: "Jag tar avstånd"

Filmtopp
17 juli 2023 kl. 11:24

Skådespelaren om kontroversiella filmrollen

Det har debatterats mycket om den kontroversiella roll Robert Downey Jr. gjorde i "Tropic Thunder". Men stjärnan, som nu är aktuell med Christopher Nolans "Oppenheimer", verkar inte ångra att han gjorde rollen.

Den 58-årige Hollywoodstjärnan Robert Downey Jr. har en lång och framgångsrik karriär bakom sig, och snart ser vi honom i årets kanske mest efterlängtade film Oppenheimer av Christopher Nolan. Skådespelarens karriär nådde tidigt höga toppar, men det var först år 2008 som han skulle bli en konstant lysande stjärna. Det var nämligen året han debuterade som sin ikoniska Marvelroll Iron Man och på det fick sin andra Oscarsnominering, för succékomedin Tropic Thunder.

Även om den satiriska krigsfilmen om en grupp egoistiska skådespelare som hamnar i verklig strid blev en stor framgångssaga när den kom ut, var det inte utan viss kritik mot några av dess kreativa beslut. På senare tid har åsikterna kring Tropic Thunder blivit desto starkare – till den grad att filmen lyfts fram som en av de mest kontroversiella komedierna sedan 00-talet. Det är känt att filmens regissör och huvudrollsinnehavare Ben Stiller vägrar be om ursäkt för sin skapelse. Robert Downey Jr. som spelar dess mest kontroversiella karaktär har även han tagit filmen i försvar. 

Robert Downey Jr. försvarar sitt blackface i Tropic Thunder: "Jag tar avstånd"
Foto: Paramount Pictures.

Robert Downey Jr. försvarar sitt blackface i Tropic Thunder: "Jag tar avstånd"

I ett samtal med Joe Rogan 2020 som nu fått nytt snurr på webben berättar Robert Downey Jr. att det kändes som en usel idé att göra Tropic Thunder efter Iron Man, men att han i sitt hjärta visste att han ville göra den. 

– Jag fick möjligheten att visa upp det vansinnigt självupptagna hyckleriet hos konstnärer och vad de tror att de får göra, säger skådespelaren och menar att det samtidigt var omöjligt att inte göra den till en stötande film. Däremot hävdar han att 90% av alla hans svarta vänner tyckte att den var fantastisk.

På frågan om vad de andra tio procenten av hans vänner tyckte om filmen svarade han följande: 

– Jag kan inte vara oense med dem, men jag vet var mitt hjärta låg... Det är aldrig en ursäkt att göra något som är olämpligt eller inte passar in i sin tid, men för mig satte filmen fingret på vad som är problemet. Jag anser att ha moral är det viktigaste, och ibland måste man bara erkänna att man gjort fel. Men till mitt försvar handlar Tropic Thunder om hur fel [blackface] är, så jag tar avstånd.

Se Robert Downey Jr. diskutera filmen och hans roll i den här:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL