Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Avgrunden blir en svensk storslagen katastroffilm

Richard Holm planerar uppföljare till Avgrunden: "ligger i sin linda"

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
12 september 2023
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
12 september 2023

Fler äventyr väntar

Snart är det premiär för storsatsningen "Avgrunden", men redan nu avslöjar Richard Holm för Filmtopp att han har planer på en uppföljare.

Svensk genrefilm är sällsynt i sig, men den mest ovanliga av dem alla måste ändå vara katastroffilmens värld. Medan våra norska grannar har konkurrerat mot Hollywood med titlar som Vågen (2015) och Skalvet (2018), har Sverige hållit sig på sin kammare – fram tills nu.

På fredag, 15 september, är det dags för Avgrunden att gå upp på svenska biografer. En ambitiös storfilm där en skräckinjagande hypotes blir verklighet – tänk om Kiruna inte hinner flyttas före katastrofen blir ett faktum, före avgrunden öppnas?

Richard Holm planerar uppföljare till Avgrunden: "ligger i sin linda"
Richard Holm, Felicia Maxime och Kardo Razzazi. Foro: Filmtopp Int.

En storsatsning med "85 procent" praktiska effekter

I ett samtal med Filmtopps Eric Diedrichs berättar Richard Holm, i sällskap av huvudrollsinnehavarna Kardo Razzazi och Felicia Maxime, om arbetet med filmen. När Holm säger att "ungefär 85 procent" av alla specialeffekter är gjorda med praktiska medel, är det svårt att inte bli imponerad. Passionerat berättar han om hur de filmade en bil som sjunker ner i ett slukhål:

– Ett specialeffektsteam i Belgien kom på den briljanta idén om att gräva ett fem meter djupt hål i marken, lägga två meter höga luftkuddar i botten och sedan sand, grus och asfalt. När man pumpar in luft i kuddarna hela tiden så håller sig allt uppe, men när man slutar pumpa så börjar kuddarna sjunka och då sjunker hela marken som bilen står på, som ett riktigt slukhål.

Richard Holm
Foto: Filmtopp Int.

Richard Holm planerar uppföljare till Avgrunden: "ligger i sin linda"

Med TV-serien Maskineriet jobbade Richard Holm har tidigare jobbat med den norske stjärnan Kristoffer Joner, som också spelade huvudrollen i katastroffilmen Vågen och uppföljaren Skalvet. Vi påpekar detta och frågar om det även kan finnas en uppföljare för Avgrunden säger han följande:

– Det finns det, men det ligger verkligen i sin linda. Det kanske inte nödvändigtvis är en katastroffilm, men det fortsätter med familjen.

Flera delar av intervjun publiceras framöver. Håll dig uppdaterad på Filmtopp.se.

NÄSTA ARTIKEL