Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Fanny och Alexander

Regissören och författaren Jörn Donner har dött

Kristian Andersson | Nyhet
30 januari 2020
Kristian Andersson | Nyhet
30 januari 2020

En av Sveriges stora kulturpersonligheter har lämnat oss.

Dagens Nyheter rapporterar att regissören och författaren Jörn Donner avlidit vid 86 års ålder. Jörns familj gick tidigare idag ut med uttalandet där de berättar följande:

I dag, torsdagen den 30 januari kl 14.30 avled Jörn Donner i Triangelsjukhuset i Helsingfors, i närvaro av kärnfamiljen efter en långvarig lungsjukdom, eller som han själv skulle ha uttryckt det, ’av hög ålder’. Begravningen sker i stillhet. Han skulle ha fyllt 87 år på Runebergsdagen den 5 februari. Vi tackar vårdpersonalen för en utomordentlig vård.”

Jörn Donner har haft en lång karriär och ligger bakom närmare 50 böcker samt 15 filmer, där ibland Män kan inte våldtas. Han har också jobbat med den stora Ingmar Bergman och producerade exempelvis succéfilmen Fanny och Alexander. Donner också debattör och provokatör och kallades av Expressens dåvarande chefredaktör för "Finlands argaste unga man". Donner var också VD för Filminstitutet i fyra år.

Donner blev 1958 känd för sin reseskildring Rapport från Berlin som blev en storsäljare och trycktes i många förlagor. Han är dock mest känd för sin 14 romaner långa "Familjesvit" som inleddes 1955 med Jag, Erik Anders och slutade med 2001 med boken Hjärtat är en svekfull vän.