Regissören bakom Godzilla-serien positiv till framtida säsonger

Regissören bakom Godzilla-serien positiv till framtida säsonger

Eric Diedrichs
21 november 2023 kl. 15:11

Matt Shakman i exklusiv intervju med Filmtopp

Just nu rullar Godzilla-serien "Monarch: Legacy of Monsters" på Apple TV+. Till Filmtopp pratar regissören Matt Shakman om kärleken till det atomslukande monstret, men också om seriens framtid.

Med TV-serier som One Tree Hill, Boston Legal, Six Feet Under, Ugly Betty, Weeds, House, New Girl, Mad Men, Fargo, Grace and Frankie, It's Always Sunny in Philadelphia, Game of Thrones, Billions, The Boys, Succession och WandaVision på sitt CV är förmodligen Matt Shakman den största regissören du aldrig har hört talas om.

Nu är han aktuell med megasatsningen Monarch: Legacy of Monsters – ett Godzillaäventyr med självaste Kurt Russell på rollistan. I en exklusiv intervju med Filmtopp berättar Matt Shakman om hur det var att ta sig an en av filmhistoriens största (bokstavligt talat) karaktärer.

Monarch: Legacy of Monsters
Kurt Russell i Monarch: Legacy of Monsters. Foto: Apple TV+

Det första avsnittet slår an med en arkivfilm där John Goodman stöter på två monster på en exotisk ö. Att anslaget klingar bekant är inte direkt någon slump.

– Jag älskar King Kong och Skull Island som John Goodman var med i. Vad jag försökte göra var att få detta att kännas som något du inte fick se i filmen, så vi försökte återskapa en liknande känsla med hjälp av kamerateknik och ljussättning och, så klart, genom att ha med Mr. Goodman. Det var otroligt.

Sett till att du sätter tonen med en King Kong-referens, var står du egentligen? Är du team Kong eller team Godzilla?

– Lyckligtvis är jag team Godzilla när det kommer till det här projektet, han är en av våra stjärnor. Men jag älskar båda och kan verkligen inte välja. Vad jag gillar med dem är att det är så mystiska och okända samtidigt som man känner för dem. De har en själ och är varken goda eller onda. Du vill inte vara i deras väg, men om de skyddar dig så är du tacksam för det. På sätt och vis ser de till att världens balans upprätthålls.

Regissören bakom Godzilla-serien positiv till framtida säsonger
Shin Godzilla/Godzilla: Återkomsten (2016) är en av Matt Shakmans Godzilla-favoriter. Foto: Studio S Entertainment.

Öppen för en fortsättning på Monarch: Legacy of Monsters

Matt Shakman berättar att han växte upp på monsterfilmer. Att välja en favorit är inte helt enkelt.

– Jag och min pappa såg den ursprungliga Godzillafilmen tillsammans när jag var barn. Jag minns att jag hade en Godzilla-plastleksak som hade en hand man kunde skjuta iväg och en brinnande tunga. Jag lekte med den hela tiden och har kvar den än i dag, men hittar inte handen någonstans. Jag älskar Tohos och Legendary Monsterverses Godzillafilmer, även några av de nya. Shin Godzilla var fantastisk så jag ser fram emot Godzilla Minus One.

Om du skulle se om någon av filmerna, vilken väljer du då?

– Jag skulle nog välja Shin Godzilla, den är verkligen underhållande, men vad jag verkligen skulle vilja se är Godzilla Minus One eftersom jag inte har sett den.

Nu har inte hela säsongen sänts ännu, men skulle du vara intresserad av att göra en uppföljare till Monarch?

– Vi har lagt ner hjärta och själ i detta och är så stolta över den första säsongen. Jag hoppas verkligen att folk kommer att uppskatta den lika mycket som vi tyckte om att göra den. Vi har ingen aning om hur framtiden ser ut, men det är alltid ett oerhört nöje att spendera tid med dessa karaktärer och monster. Jag skulle inte tacka nej.

Regissören bakom Godzilla-serien positiv till framtida säsonger
Game of Thrones är bara en av många storsserier som regisserats av Matt Shakman. Foto: HBO.

Från teatern till en av branschens främsta regissörer av TV-serier

Det krävs ingen expert för att förstå att Mats CV är något utöver det vanliga. Vi frågar honom om hur han har lyckats komma till denna position där han mer eller mindre tycks få plocka russinen ur TV-kakan – i alla tänkbara genrer, dessutom.

– Det finns så många briljanta författare där ute och det har varit ett nöje att ha fått vara med och förverkliga deras visioner. Jag kommer från teatern och där förväntas det att en regissör kan göra komedi, Shakespeare, Strindberg eller Ibsen. Du ska kunna göra allt. Men i film tenderar folk att välja en bana. När jag började visste jag inte om detta utan snubblade in på så många olika vägar. Från serier som Mad Men, Game of Thrones och It's Always Sunny in Philadelphia, har jag fått en verktygslåda till nyanserade, komplicerade serier som är lika ambitiösa och komplexa som de bästa teaterpjäserna jag har jobbat med.

"Monarch: Legacy of Monsters" finns att streama på Apple TV+.

NÄSTA ARTIKEL