Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Regissören bakom Dödligt vapen död

Regissören bakom Dödligt vapen död

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
06 juli 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
06 juli 2021

Richard Donnner blev 91 år.

Med filmer som "Omen", "Superman", "Dödligt vapen" och ett flertal klassiker därtill har Richard Donner en förevigad plats i Hollywood. Idag kan vi rapportera att regissören lämnat oss.

Efter att ha jobbat mycket inom TV under 60-talet och första halvan på 70-talet, slog Richard Donner igenom 1976 med den fasansfulla rysaren Omen, som än idag lyckas skrämma vettet ur sin publik. Därefter gick han vidare till att göra den första Superman-filmen att nå världens biografer, med Christopher Reeve i titelrollen. Med Superman-uppföljare, The Goonies, Dödligt vapen-filmer och Scrooged Spökenas hämnd skulle Donners 80-tal skulle vara lika starkt. 

Karriären sträckte sig sammanlagt över 56 år och fortsatte fram till och med 2006 då han släppte sin sista film, den intensiva actionrullen 16 Blocks med Bruce Willis

Hyllas av Spielberg

Richard Donner blev aldrig Oscarsnominerad, men flera av hans verk har gjort starka intryck på generationer. En vän och kollega som inspirerats av honom är Steven Spielberg. I ett öppet brev reflekterar han över Donners bortgång: 

– "Dick" hade så starkt kommando över sina filmer, och var så begåvad i många genrer. Att vara i hans cirkel var som att hänga med din favorittränare, smartaste professor, starkaste motivation, mest kärleksfulla vän, starkaste allierade, och så klart den starkaste Goonien av dem alla. Han var så lekfull. Så kärleksfull. Hela tiden. Jag kan inte fatta att han är borta, men hans hesa och innerliga skratt kommer att stanna med mig för alltid.

Richard Donner producerade även storfilmer som "Rädda Willy" (1993) och "X-Men" (2000).

MER LÄSNING:

Dödligt vapenfilmerna rankade – från sämst till bäst

NÄSTA ARTIKEL