Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Regipriset Falstaff till Sofia Jupither & Levan Akin

Regipriset Falstaff till Sofia Jupither & Levan Akin

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
15 januari 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
15 januari 2020

Mottar 300 000 kr var.

Falstaff-priset 2019 går till teater- och operaregissören Sofia Jupither och filmregissören Levan Akin som mottar en prissumma om 300 000 kronor vardera. Syftet med priset är att inspirera regibegåvningar inom film, teater eller opera till fortsatt skapande.

– Jag är djupt hedrad, väldigt glad och rörd över att få detta fantastiska stipendium. Jag är också väldigt glad över att Falstaff-priset över huvud taget finns, ett stipendium som uppmärksammar oss regissörer på ett storslaget sätt. Och inte minst är det en stor ära att dela det med Levan Akin som har gjort så mycket bra, och nu senast en fantastiskt fin och viktig film, säger Sofia Jupither.

– Jag är både chockad och otroligt hedrad över att få motta årets Falstaff-pris. Som regissör är man inte bortskämd med stipendier och det här priset kunde inte komma mer lägligt för mig, säger Levan Akin.

– Jag vet själv hur viktigt det är med uppmuntran, så det är en sann glädje och ett stort privilegium att få förmånen att kunna dela ut dessa stipendier till två så begåvade och värdiga pristagare, säger Falstaff-stiftelsens ordförande Nils Spangenberg.

Motivering Sofia Jupither:

Sofia Jupither får oss att känna att skådespelarna och sångarna ger oss ett viktigt meddelande – meddelandet om oss själva. Hon lägger örat tätt intill skälvningarna hos Lars Norén, tigandet hos Jon Fosse, brustenheten hos Ibsen och glöden i Salome, Rigoletto och Tosca.

Motivering Levan Akin:

Få skildrar i sina filmer utanförskap med sådan skärpa, empati och känslighet som Levan Akin. Det har han visat oss i filmer som ”Katinkas kalas” och ”Cirkeln”. Och inte minst i sin senaste film ”And Then We Danced” som en hel värld har tagit till sitt hjärta.