Quentin Tarantino pekar ut två filmer som golvade honom som barn

Quentin Tarantino pekar ut två filmer som golvade honom som barn

Emil Oscar Rasmussen
12 juni 2024 kl. 17:45

Filmerna som hjälpte till att forma Tarantino

Quentin Tarantino pekar ut två filmer från 1970, när han var sju år gammal, som golvade honom och skulle komma att forma hans stil som filmskapare.

Quentin Tarantino är en erkänd cineast som inte är rädd för att kasta in små påskägg och hyllningar till filmerna som har inspirerat honom i de egna verken. Filmintresset har han haft med sig sedan ung ålder och han matade det genom att jobba i en videobutik innan han blev upptäckt och började sin resa mot toppen med De hänsynslösa (1992).

Filmsuget fick han dock upp ännu tidigare än så och i sin bok Cinema Speculation (2022) pratar han om hur han brukade gå på bio med sin familj som barn. Han pekar specifikt ut 1970, då han var sju år, som ett särskilt minnesvärt bioår, och det fanns två filmer som gjorde ett starkare intryck på honom än alla andra.

Quentin Tarantino pekar ut två filmer som golvade honom som barn
"Horse" (1970). Foto: Paramount Pictures.

De två filmerna som golvade Quentin Tarantino som barn

Under 1970 säger Tarantino att han såg "mycket intensiv skit" som bidrog till att introducera honom för en filterlös stil som skulle komma att forma hans egna filmer.

En av dessa filmer var Horse (org.titel "A Man Called Horse) av Elliot Silverstein, med Richard Harris i huvudrollen. Horse följer en brittisk aristokrat som blir tillfångatagen av en stam ur den amerikanska ursprungsbefolkningen och gradvis assimilerar sig till deras sätt att leva. I filmen finns det specifikt en scen som påverkade Tarantino.

"Örnen-som-klöser-sig-genom-bröstet-initieringsriten i Horse golvade mig fullständigt," skriver Tarantino.

Nästa film från samma år som skakade om Tarantino var Vampyrernas hus av Dan Curtis. Även i vampyrysaren var det ett specifikt ögonblick som formade honom, där en scen med en "blodsprutande träpåle-pulverisering i slow-motion" fick honom att haja till lite extra.

Läs fler artiklar om Quentin Tarantino.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL