Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Psykologiska thrillern Quick spelas nu in

Psykologiska thrillern Quick spelas nu in

Eric Diedrichs | Nyhet
17 oktober 2018
Eric Diedrichs | Nyhet
17 oktober 2018

"Quick" är Mikael Håfströms första svenska film på 15 år.

Inspelningen av den psykologiska thrillern "Quick" har startat. Det är en filmatisering om historien bakom Sveriges största rättsskandal, fallet Thomas Quick. En berättelse om Hannes Råstam som ensam ifrågasatte ett helt rättssystem. Filmen beräknas ha premiär hösten/vintern 2019. Thomas Quick spelas av David Dencik och Hannes Råstam av Jonas Karlsson. I rollen som researcher Jenny Küttim ser vi kritikerrosade Alba August.

Quick är 2019 års stora svenska thriller. Filmen baseras på Hannes Råstams avslöjande bok Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare, såväl som dokumenterade verkliga händelser och research.

– De flesta svenskar har någon form av relation till Thomas Quick. Detta var något som berörde hela Sverige och det gör det till en intressant historia att berätta. De journalistiska gärningar som ligger bakom avslöjandet har både hög relevans och aktualitet då de står för en viktig demokratisk kraft i samhället. Rättssäkerhet och en fungerade demokrati är beroende av fungerade och oberoende journalistik, säger producent Helena Danielsson.

För regi står Mikael Håfström som därmed gör sin första svenska långfilm på 15 år.

—  Jag ser mycket fram emot över att få arbeta på mitt eget språk igen, det var 15 år sedan sist. Att därtill få arbeta med dessa fantastiska svenska skådespelare och regissera denna fascinerade och komplexa nutidshistoria som Hanns Råstams förlaga och Erlend Loes manus berättar ska bli otroligt spännande, säger regissör Mikael Håfström.

Quick är den fängslande historien bakom Sveriges största rättsskandal någonsin. Filmen skildrar den journalistiska gärning som Hannes Råstam och Jenny Küttim bidrog med i avslöjandet av Quick-fallet.

—  Vi har stora förväntningar på filmen. Manuset signerat Erlend Loe är nervkittlande och vi har fantastiska talanger framför och bakom kameran. Mikael Håfström regisserar sin första svenska långfilm på 15 år, bara det är stort i sig. Tillsammans kommer vi att gestalta en av de mest betydande händelserna i svensk rättshistoria genom ögonen på några av Sveriges mest framträdande journalister, Hannes Råstam och hans researcher Jenny Küttim, avslutar producent Helena Danielsson.

"Quick" distribueras av Nordisk Film och beräknas har biopremiär hösten/vintern 2019.