Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Hero gradient image

Premiär för The Long Road Home - ny dramasatsning

Sebastian Håkansson | Nyhet
25 oktober 2017
Sebastian Håkansson | Nyhet
25 oktober 2017

Premiär för National Geographics dramasatsning The Long Road Home

The long road home
Från serien The Long Road Home. Foto: National Geographic

National Geographic fortsätter sin satsning på dramaserier med nyproducerade och verklighetsbaserade minsierien The Long Road Home. I The Long Road Home skildras vad som hände under Black Sunday den 4 april 2004, då en amerikansk pluton under ockupationen av Irak gick rakt in i ett bakhåll i Sadr City,Bagdad. Åtta soldater fick sätta livet till denna dag och fler än 65 skadades allvarligt. I rollerna ser vi bland andra Michael Kelly (House of Cards) och Kate Bosworth (Blue Crush). The Long Road Home är baserad på Martha Raddatzs bok med samma namn.

I den nya dramaserien The Long Road Home följer vi soldaterna i 1:a kavalleridivisionen från Fort Hood Texas som är på plats i Irak för fredsbevarande uppgifter. Soldaterna är varma, trötta och redo att åka tillbaka till basen efter ett rent rutinuppdrag i Sadr City när de råkar de ut för ett bakhåll. Det soldaterna trodde var ett fredsbevarande uppdrag på den säkraste platsen i Irak visade sig bli något helt annat. För många av soldaterna var det deras allra första uppdrag och fjärde dagen på plats i Irak.

Vi följer soldaternas kamp för överlevnad och vad som händer efteråt. Dramat växlar mellan soldaternas upplevelser under bakhållet och hemmabasen i Texas där familj och vänner under 48 mardrömslika timmar väntar på besked. Och många ställer in sig på det allra värsta. I serien följer vi bland andra överstelöjtnant Gary Volesky (Michael Kelly) som på plats i Irak leder den riskabla räddningsaktion som inleddes efter rebellernas bakhåll, och Gina Denomy (Kate Bosworth), nybliven mamma och gift med kapten Troy Denomy.

The Long Road Home har premiär på National Geographic den 5 november kl 22.00

- En av de saker jag verkligen tycker om både med serien och boken är att historien inte enbart fokuserar på striden och soldaternas verklighet utan även på hur det är för dem att vara långt hemifrån och stå inför den enorma fara som de gjorde. Samtidigt får vi följa deras familjer där hemma och se hur deras liv var under timmarna då dramat pågick, säger Kate Bosworth.

- Det finns inget som har varit mer meningsfullt i min karriär än det här. Inte bara på grund av historien och alla intervjuer jag har gjort, utan för att jag har upprätthållit relationen med alla. Killarna är som mina bröder och deras fruar är mina systrar, säger Martha Raddatz, författare till The Long Road Home.

Serien är regisserad av Phil Abraham (Daredevil, Mad Men, Orange Is the New Black) och Mikael Salomon (SIX, Band of Brothers).

The Long Road Home består av 8 avsnitt och inleds med ett dubbelavsnitt.