Porträtt: Will Smith (1968- )

Porträtt: Will Smith (1968- )

Uppdaterad 13 juli 2021 kl. 13:07 | Publicerad 10 maj 2015 kl. 15:05

Allt du behöver veta om Will Smith.

Denna gången ligger Filmtopps porträttfokus på Will Smith, den mångsidige skådespelaren som glänst i komedier likväl som drama- och actionfilmer.

Willard Carroll Smith Jr. föddes 25 september 1968 i Västra Philadelphia, Pennsylvania. Han växte upp i medelklassområdet Wynnefield tillsammans med sina föräldrar och tre syskon. Efter skolan ville Smith satsa på musiken och träffade då Jeffrey A. Townes. De bildade duo och presenterade sig snart som ”DJ Jazzy Jeff and the Fresh Prince”. De uppnådde stora framgångar med bland annat två Grammys, vilket dessvärre steg Smith åt huvudet. Efter att ha spenderat alla sina pengar på ett hus, bilar och smycken var han på gränsen till att gå i personlig konkurs. Hans räddare i nöden blev Benny Medina som hade en idé om en TV-serie baserad på Smiths liv. Både Will Smith och produktionsbolaget NBC gillade konceptet och den 10 september 1990 sändes pilotavsnittet för TV-serien The Fresh Prince of Bel-Air. 

Det blev startskottet för Will Smiths skådespelarkarriär. Serien blev sex säsonger lång och redan innan dess slut hade Smith börjat spela in filmer där de största framgångarna kom genom actionkomedin Bad Boys (1995) där Smith spelar en hårdnackad polis i Miami, och Independence Day (1996), då i rollen som stridspilot i kampen mot utomjordingar.

Efter det så fortsatte filmerna levereras på löpande band, dock med väldigt blandade former av framgångar. Smith var den första att få erbjudandet om rollen som Neo i The Matrix. Han tackade nej för att istället göra filmen Wild Wild West (1999) där han spelade mot Kevin Kline som Captain James West. De båda får i uppdrag att rädda USA:s president från en uppfinningsrik superskurk. Filmen floppade totalt och i efterhand har Smith sagt att han ångrar sitt beslut, men skyller även på att han ansåg sig själv vara en för omogen skådespelare och förmodligen inte hade gjort rollen som Neo rättvisa.

Den första stora succén kom 2001 då Smith blev Oscarsnominerad för sin huvudroll som Muhammad Ali i Ali (2001). Filmen nominerades också för bästa manliga biroll (Jon Voight) men plockade dessvärre inte hem några statyetter.

will smith ali
Foto: Nordisk Film

Samma sak skedde 2006 då Smith för andra gången nominerades för en Oscar. Den här gången för sin insats i den verklighetsbaserade filmen The Pursuit of Happiness (2006). Här får vi för första gången möta Jaden Smith, Wills son, i samma familjeroll.

Vi fick även träffa Jaden i filmen After Earth (2013). Will tog här på sig en biroll och lät sin son bära handlingen som utspelar sig tusen år efter att mänskligheten tvingats lämna jorden. Filmen blev en flopp trots regi och manus av Oscarsnominerade M. Night Shyamalan.

Jag har alltid varit ett fan av Will Smith. Redan som barn såg jag The Fresh Prince of Bel-Air på TV och gillade hans kaxiga, självsäkra och skämtsamma attityd. Samma attityd som så ofta syns i flera av hans roller. Bad Boys, Men in Black, Independence Day, Hitch och Focus är tydliga exempel på detta. Jag kan förstå att han valde att göra sådana filmer tidigt i karriären då det var den rollen folk kände och gillade honom för. Jag anar också att han själv gillar att agera i sådana roller då de med jämna mellanrum dyker upp i hans filmregister. Han har dock levererat filmer då hans karaktärer har varit mer plågade och ångestdrabbade (The Pursuit of Happyness, I am Legend, Hancock, Seven Pounds) och även gjort dem med bravur.

Jag blir sällan besviken på Smiths insatser. Även om filmerna håller väldigt olika nivåer så finner jag ändå alltid honom intressant, och jag är övertygad om att innan hans karriär är över så står det minst en Oscarsstatyett på hyllan där hemma.

Mina tre favoriter med Will Smith

3. The Legend of Bagger Vance (2000)

The Legend of Bagger Vance
Foto: Egmont Entertainment

Rannulph Junuh är en lovande golfare från Savannah. Men när första världskriget bryter ut skickas han till Europa. Efter en traumatisk upplevelse går han under jorden och försvinner. 1930 återvänder han mitt under depressionen och blir då förfrågad att spela i en golftävling mot de bästa i landet för att öka inkomsterna till stan. Han har inte spelat på många år och har tappat mycket av sin förmåga. Precis innan tävlingen ska börja så dyker Bagger Vance upp från ingenstans, en simpel vandrare med sinne för golf. Han blir Junuhs caddie och rådgivare och tillsammans försöker de få honom att återfinna sin talang.

Vi ser Will Smith i rollen som Bagger Vance, visserligen inte huvudrollen i filmen (Rannulph Junuh spelas av Matt Damon) men likväl en bärande sådan. Vance är en avslappnad och filosofisk man. Han tycks alltid ha koll på läget och verkar veta exakt vad som krävs för att få Junuh att komma tillbaka till sitt forna jag.

Filmen i sig är inte en av de bästa vi har sett Smith i, men jag gillar hans karaktär. Den är helt annorlunda mot hur vi brukar se honom och han gör den klockrent.

Filmtopps betygssymbol för 3 av 5

2. Hitch (2005)

Hitch
Foto: Columbia TriStar Films

Alex Hitchens är den hemliga ”Dejtdoktorn”. Han hjälper män att få kontakt med sina drömmars kvinnor och hur de ska bete sig under dejterna, men officiellt kallar han sig konsult. Albert Brenneman (Kevin James) blir hans klient. Han är djupt förälskad i sin chef, Allegra Cole (Amber Valletta), en väldigt rik och mäktig kvinna och helt utom hans räckvidd. Hitch träffar under tiden skvallerjournalisten Sara Melas (Eva Mendes). Hon följer Allegra dagligen men beslutar sig senare för att avslöja den ökända ”dejtdoktorn”.

Smith spelar den självsäkra och charmiga Hitch och James agerar raka motsatsen, osäker, klumpig och blyg. Det blir ett komiskt möte mellan de två och samtidigt som Hitch ska lära Albert hur man förför en kvinna så har har fullt upp på den privata sidan.

Detta är en väldigt lättsam romantisk komedi med budskapet att det finns någon för alla samtidigt som det delas ut en del tips till herrarna. Det är bara att ta åt sig.

Filmtopps betygssymbol för 3 av 5

1. The Pursuit of Happyness (2006)

persuit of happiness
Foto: Sony Pictures

Chris Gardner lever i 80-talets San Francisco med sin fru och son. Han livnär sig på att sälja mobila röntgenapparater, problemet är bara att ingen vill köpa dem. Deras pengar är nästan helt slut och allt Chris vill är att kunna vara en familjefader att vara stolt över. Han vägrar acceptera nederlag och ser ner på svaghet. För att kunna vända på hela sina tillvaro beslutar han sig för att söka en obetald praktikplats som aktiemäklare. Under tiden försämras deras livssituation och tillslut så måste Chris och hans son Christopher (Jaden Smith) kämpa hårt varje dag för deras egna överlevnad.

Detta var den andra filmen Smith Oscarsnominerades för. Han spelar en extremt plågad man som skäms över sitt liv. Han går runt med sorg och ångest med det enda målet att kunna bygga upp ett varande där pengar inte är ett problem.

Kemin mellan far och son Smith är övertygande med starka insatser från de båda. Det unika samarbetet mellan verkliga familjemedlemmar anar jag underlättade för att forma den fiktiva relationen.

Filmen är verklighetsbaserad och skicka tydligt ut sitt meddelande om att allting är möjligt och att man aldrig ska sluta kämpa för sina drömmar. Detta är en av Smiths tyngsta filmer och den som jag själv anser lämnar störst avtryck efter sig.

För fler recensioner, listor och nyheter, följ Filmtopp.se på facebook och twitter.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL