Pilou Asbæk om Förhöret och Aquaman 2: "Fucka upp är en del av livet"

Pilou Asbæk om Förhöret och Aquaman 2: "Fucka upp är en del av livet"

Filmtopp
12 mars 2023 kl. 14:03

Är aktuell med Viaplayserien "Förhöret"

Den danske skådespelaren Pilou Asbæk fick det stora, internationella genombrottet med "Game of Thrones". Nu är han tillbaka på hemmaplan för första gången på åtta år.

Pilou Asbæk, 41, har haft en raketkarriär. Efter framgångarna med Borgen (2010-2013) har han synts i Game of Thrones (2011-2019), Lucy (2014), Ben-Hur (2016), The Great Wall (2016), Ghost in the Shell (2017), Overlord (2018), Outside the Wire (2020), Uncharted (2022) och Samaritan (2022) – filmer med Hollywoodikoner som Jackie Chan, Scarlett JohanssonMorgan Freeman, Matt DamonKirsten DunstJohn Cena och Sylvester Stallone för att nämna några. Nu är han tillbaka på dansk mark med Viaplayserien Förhöret, i vilken vi även ser Sverrir Gudnason och Evin Ahmad, som alla är "gäster" i varsitt avsnitt där de konfronteras av Lars Mikkelsens rollgestalt.

Pilou Asbæk i Förhöret
Pilou Asbæk i Förhöret. Foto: Viaplay

"Om du strävar efter perfektion så händer det aldrig"

När jag pratar med Pilou nämner jag att både Sverrir och Evin beskrev arbetssättet med Förhöret som rätt unikt i dagens filmklimat. Att det har lagts mycket tid för att bygga goda relationer till sina motspelare, särskilt Lars, med allt från middagsbjudningar till långa promenader. Själva inspelningen beskrev de sedan som intensiv med få dagar präglade av långa tagningar. För Pilou verkar arbetssättet inte ha varit särskilt främmande.

– Det beror på din bakgrund, det är så här man gör på teatern. Vad jag älskade med serien är att man bara spelar in en vecka och är gäststjärnan. Du kommer in, tillför din färg till paletten och drar. Det är riktigt kul, särskilt om du har ett väldigt späckat schema [skrattar]. På måndagen övade vi, på tisdagen filmade vi första 15 sidorna, på onsdagen de resterande 15 och på torsdag gjorde man alla 30 sidor i ett svep.

När man gör så långa tagningar, var du någonsin rädd för att fucka upp?

– Ja, men att fucka upp är en del av livet. Det skulle vara mycket läskigare om jag inte fuckade upp. Då hade jag inte riskerat någonting. Men självklart vill man inte bryta sin motspelares näsa eller nåt sånt, men misstag är en del av livet och jag gillar när man filmar och är lite nervös. Gråzonen där allt är kontrollerat men man tillåter sig själv att ta ut svängarna lite. Det är som jazz. Ju bättre kemi man har med de andra, desto smidigare flyter det. Det är ganska intressant att om du strävar efter perfektion så händer det aldrig, men om du strävar efter glädje och närvaro så blir det ofta magiskt.

Pilou Asbæck i Outisde the Wire
Pilou Asbæck i Outisde the Wire. Foto: Netflix

"Ni svenskar verkligen har lyckats i Hollywood"

I avsnittet där Pilou Asbæk medverkar blir det rejält laddat mellan honom och Lars Mikkelsen. De mer eller mindre brottas med varandra i en konfrontation som snart får förödande konsekvenser.

– Lars är en otrolig skådespelare. Han är en av de finaste vi har och det var ett nöje att arbeta med någon som är hängiven sitt arbete. Vi har väldigt olika ingångar till vårt arbete. Jag är mer oorganiserad, kan manuset och låter saker ske, medan Lars alltid har en mästerplan. Men han måste också ha det eftersom han är huvudrollen och har det stora ansvaret.

På sistone verkar du ha tagit över Peter Stormares roll i Hollywood som Skandinaviens "bad guy", vad hände?

– [Brister ut i skratt] Peter är fan grym. Jag kommer aldrig att glömma hans roll i Prison Break. Han är otrolig. Han skulle förmodligen inte nämna den där serien som en av sitt främsta arbete, men jag älskar den. Jag måste säga att ni svenskar verkligen har lyckats i Hollywood. Jag och Alicia Vikander utsågs till Shooting Stars samtidigt, liksom. Sen har ni ju Skarsgårdfamiljen och Joel Kinnaman.

Men jag menar, du spelade mot Sylvester Stallone nyligen. Det är ju galet. Och snart syns du i några riktigt stora actionfilmer.

– Jag vet inte hur bra mina senaste filmer har varit, men de har varit jävligt underhållande att göra. Att göra en film med Jackie Chan och John Cena, att arbeta med Sylvester Stallone, att bli en del av Aquaman-världen. Det är kul.

Hur var det att arbeta med Sylvseter?

– Han är fantastiskt. Jag har träffat några av de mest fantastiska människorna inom sport och konstvärlden, men Sly är en Hollywoodlegend. Han är den äkta varan.

Pilou Asbaek får roll i Aquaman 2
Pilou Asbæck i Game of Thrones. Foto: HBO

"Jag får inte säga någonting"

Hur spontan han än verkar är inte direkt Pilou Asbæck någon Tom Holland. När jag försöker fiska information om Aquaman 2 är han nämligen tyst som en mussla.

–  Det är väl över två år sedan, jag filmade den och jag vet inte varför den har dröjt så länge. Jag vet bara att de håller på att polera och göra den perfekt. Jag har sett vissa delar av den och det ser läckert ut, men jag får inte säga någonting om den eftersom det tydligen fortfarande är hemligt vem jag spelar. Men jag kan säga att den var väldigt rolig att filma och jag skulle absolut göra det igen. James Wan regisserade den här filmen och sedan producerade han Salem's Lot, en kommande Stephen King-film som jag också är med i. Och där spelar jag en person med en mycket låg moral.

Mads Mikkelsen
Såhär tänker jag mig att Mads Mikkelsen såg ut när han hörde Pilous naziroll. Foto: Kevin Lindén/Filmtopp Int.

Gjorde Mads Mikkelsen avundsjuk

Resan till Hollywood har samtidigt inte varit en raksträcka, men i vad jag skulle vilja kalla "Pilousk anda" tycks skådespelaren ha tagit de chanser som dykt upp och njutit av åkturen.

– Jag var med i Borgen och den ledde till Game of Thrones, men också Ghost in the Shell, som jag gjorde med Scarlett Johansson. Sedan ledde Game of Thrones till Samaritan med Sylvester Stallone och nazistfilmen Overlord, som var riktigt rolig att göra. Jag tog en öl med Mads Mikkelsen i måndags och pratade om den, och jag bara "Mads?", och han liksom "Vad?", "Har du någonsin spelat Nazistzombie?". Och han svarade, "Det är första gången jag någonsin har varit avundsjuk på en annan skådespelares roll". Det är sinnessjukt. Jag hatar nazister och jag hatar zombier, men detta var hysteriskt.

Och ni drack så klart Carlsberg?

– Självklart, det rinner i hans blod [skrattar]. Men det är det jag gillar med de skandinaviska länderna. Först och främst är du dansk, svensk, finsk eller norsk, sedan är du skandinav, men i Hollywood är Skandinav med ett stort "s", man skrattar åt alla dessa roller. Det är en så konstigt bransch.

Med det tackar vi Pilou Asbæck för pratstunden. Förhöret finns nu att streama på Viaplay.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL