Philip Baker Hall död – Blev 90 år

Mästaren Philip Baker Hall död – Blev 90 år

Filmtopp
Uppdaterad 14 juni 2022 kl. 07:45 | Publicerad 13 juni 2022 kl. 19:53

Den prisade skådespelaren har lämnat oss

Birollskungen Philip Baker Hall har dött. Skådespelaren som bland annat synts i "Magnolia", "The Truman Show" och "Seinfeld" blev 90 år.

Med 185 roller på sitt CV har Philip Baker Hall blivit en stor favorit bland alla skickliga birollsskådespelare i den amerikanska filmbranschen. Nu meddelar hans vän och granne på Twitter att den prisade skådespelaren har dött, 90 år gammal.

"Min granne, vän och en av de visaste, mest begåvade och snällaste människor jag någonsin har träffat, Philip Baker Hall, dog fridfullt i natt. Han var omgiven av sina älskade. Världen har ett tomrum i sig.", skriver grannen och vännen Sam Farmer.

Ett omfattande CV

Enligt IMDb hann Philip Baker Hall medverka i hela 185 TV-serier och filmer under sin karriär, med den första blygsamma rollen som "Diner Owner" i Antonionis Zabriskie Point från 1970 och den sista i TV-serien Messiah som Zelman Katz

Bland de många minnesvärda insatserna finner vi hans roller i Secret Honor (1984), Midnight Run (1988), Snacka går ju (1989), Seinfeld (1989-1998), The Rock (1996) Boogie Nights (1997), The Truman Show (1998), Magnolia (1999), Insider (1999), Dogville (2003), Zodiac (2007), 50/50 (2011) och Argo (2012).

Dödsorsak inte officiell

Enligt The Independent är Philip Baker Halls dödsorsak ännu inte officiell. De skriver däremot att han de senaste åren endast kunde filma några minuter åt gången på grund av lungemfysem som bitvis ska ha berott på att han fick lunginflammation som barn.

Flera minnesvärda roller

Secret Honor
Philip Baker Hall som Richard Nixon i "Secret Honor". Foto: Cinecom Pictures.

Philip Baker Hall hade en ovanligt stark närvaro och den fantastiska förmågan att höja en film med bara några minuters närvaro. Om du inte är bekant med honom sedan tidigare, eller har missat några av hans bästa roller, vill vi lyfta fram dessa guldkorn.

  • Magnolia (1999, Paul Thomas Anderson) – Ett storslaget drama där Baker Hall spelar en TV-programsvärd på gränsen till ett sammanbrott.
  • The Hard Eight (1996, Paul Thomas Anderson) – En spännande historia där Baker Hall spelar en åldrad gambler som tar en ny förmåga under sina vingar.
  • Secret Honor (1984, Robert Altman) – Philip Baker Hall bjuder på en enastående "one man show" i detta intensiva kammarspel om den före detta presidenten Richard Nixon, som under en kväll bjuder på sina tankar och sanningen bakom Watergateaffären.
  • Seinfeld (säsong 3, avsnitt 5) – Helt underbar som bibliotekets hårdnackade snut Mr. Bookman, en man som gör allt för att hitta de som inte lämnat in sina böcker i tid.

Villa i frid, Philip Baker Hall.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL