Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Hero gradient image

Paul Greengrass gör spelfilm om Breivik för Netflix

Filip Kruse | Nyhet
22 augusti 2017
Filip Kruse | Nyhet
22 augusti 2017

Den norske massmördaren Anders Breivik terrorattack ska filmatiserasPaul Greengrass står vid kameran

Foto: Universal Pictures

2011 drabbades Norge av en tragedi. 77 oskyldiga männsikor miste livet på grund av en man vid namn Anders Breivik. Regissören Paul Greengrass, mest känd för att ha gjort några av Jason Bourne-filmerna, ska nu göra en film om Breivik och händelserna, som ägde rum både inne i Oslo centrum och på den lilla ön Utøya. Deadline avslöjar också att Netflix har lagt vantarna på distributionsrättigheterna.

LÄS OCKSÅ: Recension av Jason Bourne (2016)

Att Greengrass får det här projektet är inte helt förvånande. Han har tidigare visat att han kan realisera liknande händelser på film. Bloody Sunday handlade om när katoliker i Nordirland protesterade mot den rådande politiken när plötsligt brittiska trupper började skjuta vilt, fjorton människor dog. Men allra starkast är kanske Greengrass film United 93. Den handlar om ett av de fyra plan som kapades under terrorattentatet den 11:e september 2001, vars passagerare lyckades stoppa planet från att nå sitt tänkta mål och istället kraschade det i ett fält i Pennsylvania. Greengrass känns alltså som helt rätt man för uppdraget om en Breivik-film, och Netflix ska vara mycket nöjda med affären.

Filmen ska spelas in i Norge, med en budget på 20 miljoner dollar, och lokala skådespelare kommer användas. Förberedelserna börjar redan nu i veckan, och tanken är att inspelningen ska ske under hösten.

Tycker du att det är rätt av Netflix att göra spelfilm om Breivik och massakern på Utøya?