Paradiset brinner – Mika Gustafson säkrar två svenska vinster i Venedig

Paradiset brinner – Mika Gustafson säkrar två svenska vinster i Venedig

Filmtopp
11 september 2023 kl. 15:45

Dubbelseger för Gustafson!

Vi gratulerar Mika Gustafson och hennes team bakom Paradiset brinner som vann inte mindre än två priser på Venedigs filmfestival, som avslutades i helgen.

På den stora prisutdelningen i Sala Grande i Palazzo del Cinema på Lido i lördags vann Paradiset brinner regipriset i officiella sektionen Orrizonti. Några dagar tidigare vann regissören Mika Gustafson Pedicini Award för Bästa regi till en person under 40 år. För övrigt samma pris som Isabella Carbonell belönades med för Dogborn i Venedig förra året.

– Att vinna ett av Venedigs lejon, för bästa regi, är en otrolig ära. När jag dessutom, utöver detta, vann kritikernas pris på samma festival, kändes det nästan svårt att greppa. Det känns roligt att Sverige kan fortsätta konkurrera på högsta internationella nivå i film, säger Mika Gustafson.

Detta handlar Paradiset brinner om

Paradiset brinner kretsar kring tre systrar som står enade i en stökig men kärleksfull vardag utan föräldrar. Allt de behöver är varandra, sina vänner och tidsfördriv som inbrott i obevakade poolvillor. Men när socialtjänsten anar oråd tvingas Laura söka hjälp utanför flockens trygghet. Klockan tickar och det blir allt tydligare att livet är på väg att förändras för alltid, i en värld den där frihet och förtvivlan ligger kind mot kind.

Manus har skrivits av Mika Gustafson och Alexander Öhrstrand och filmen är producerad av Nima Yousefi i samproduktion med bland andra Film i Väst och Film Stockholm. Filmen har fått stöd av Filminstitutets långfilmskonsulent Anders Nylander.

Paradiset brinner är Mika Gustafsons spelfilmsdebut, men dokumentären Silvana – väck mig när ni vaknat (2017), som hon regisserade och skrev manus till tillsammans med Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis, vann en Guldbagge för Bästa dokumentär.

Paradiset brinner distribueras av TriArt Film och får svensk biopremiär 27 oktober.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL