På TV i kväll – tidernas kanske roligaste julfilm!

På TV i kväll – tidernas kanske roligaste julfilm!

Filmtopp
Uppdaterad 23 januari 2024 kl. 09:01 | Publicerad 20 december 2023 kl. 06:12

Skratt för hela familjen

I kväll på TV visas "Ett päron till farsa firar jul" – klassikern med Chevy Chase i huvudrollen. Dumma situationer avlöser varandra på löpande band i den älskade julklassikern.

Julfilmer finns det gott om, men de som faktiskt är värda ens tid tillhör inte direkt vanligheterna. Ett av de säkraste korten i leken är 80-talsklassikern Ett päron till farsa firar jul, som trots sin ålder fortfarande är en träffsäker komedi och obligatorisk tittning i många hushåll.

Komedier är kända för att ha svårt att åldras, även om det finns gott om undantag. När Chevy Chase ska skära upp julkalkonen är det lika roligt nu som då, liksom den stolthet han känner när julbelysningen äntligen kommer på plats. Det känns lite som Sunes jul, men med en butter och välmenande Clark Griswold som familjefader istället för den mysige klumpedunsen Rudolf.

För den som inte har indoktrinerats i Ett päron till farsa firar jul-sekten ännu, eller som känner att det är dags att göra årets kanske viktigaste plikt så finns filmen att streama i kväll på TV. Den visas nämligen klockan 17:45Kanal 5. Om det krockar med ditt eget julbestyr går den också att streama här.

Chevy Chase i Ett päron till farsa firar jul
Chevy Chase i "Ett päron till farsa firar jul". Foto: Warner Bros.

Så tycker tittarna och kritikerna

När Ett päron till farsa firar jul släpptes fick den ett rejält spretigt kritikermottagande, även om den i dag hålls av många som en klassiker. Även om vissa redan då såg den som ett komiskt mästerverk tyckte andra att den var värdelös. Det internationella kritikersnittet landade på hårda 49 av 100. På IMDb, där det helt klart är enklare att justera sina betyg, ligger istället snittet på höga 7,5 av 10 baserat på över 210 000 röster.

Detta handlar Ett päron till farsa firar jul om

Clark Griswold (Chevy Chase) längtar ni efter en härlig, hemtrevlig gammaldags jul med hela familjen, men det blir inte riktigt som han hade tänkt sig. Snötäckta tak är hala och kalkon är svårt att laga. När sedan kusinerna från landet dyker upp med familj och husvagn är julefriden ett minne blott.

Randy Quiad är underbar i rollen som hopplös släkting. Likaså går inte Juliette Lewis av för hackor som dottern Audrey Griswold. En perfekt film för att komma in i julstämningen och glädjas över sitt eget julkaos.

"Ett päron till farsa firar jul" visas på Kanal 5 kl. 17:00 i kväll. För fler tips, se vår lista med de bästa svenska julfilmerna.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL