På TV i dag – bästa filmen för att komplettera nya The Crown?

På TV i dag – bästa filmen för att komplettera nya The Crown?

Eric Diedrichs
01 januari 2024 kl. 08:01

Helen Mirren briljerar som drottning Elizabeth II

Efter obligatoriska nyårspizzan visas "The Queen" på SVT i dag – ett lysande drama om drottning Elizabeth och krisen efter Dianas död.

Strax innan fjolåret nådde sitt slut var det även dags för långköraren The Crown att tacka för sig. Den sista säsongen fick ett rejält blandat mottagande, med både lovord och ris (här på Filmtopp var kritiken god). Främsta kritiken låg i att det blev för mycket såpa av det hela och att man tappade fokus på seriens verkliga huvudroll – drottning Elizabeth II.

Oavsett om man delar den här synen eller inte finns det i kväll en möjlighet att få just Elizabeths perspektiv på efterspelet kring Dianas död. Detta är nämligen huvudfokuset i Stephen Frears dunderhyllade drama The Queen med Helen Mirren som den brittiska regenten. Vad skedde egentligen bakom stängda dörrar och hur förväntades drottningen reagera? Otroligt välspelat och fascinerande.

The Queen är gjord av The Crown-skaparen

Intressant nog, och väldigt passande, är det även Peter Morgan – skaparen bakom The Crown – som ligger bakom manuset till The Queen. Filmen har blivit oerhört hyllad och har i skrivande stund 7,3 av 10 IMDb baserat på 115 000 röster. I det internationella kritikersnittet Metascore har den skyhöga 90 av 100.

"The Queen" visas på SVT1 i dag klockan 13:45. För den som inte kan se den då finns The Queen" att streama här.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL