Us

På tv i kväll: Jordan Peeles psykologiska rysare – hans mest underskattade?

Johan Samuelsson Krantz
01 februari 2024 kl. 06:02

Lupita Nyong'o och Elisabeth Moss i Us – på Kanal 5 i kväll

I Jordan Peeles mörka, psykologiska rysare "Us" står Lupita Nyong'o och Winston Duke inför sina onda dubbelgångare i en oförglömlig kamp om överlevnad och identitet.

Jordan Peele, känd för succéerna Get Out (2017) och Nope (2022), står både bakom regin och manuset även till skräckfilmen Us (2019). Filmen hyllades av kritiker för Peeles skickliga regi och Lupita Nyong'os (12 Years a Slave) starka prestation, men hos publiken fick den inte riktigt samma genomslag som Get Out och Nope.

Us är en mörk och psykologiskt skrämmande berättelse vars handling följer Adelaide Wilson (Nyong'o) och hennes familj när de möts av skrämmande dubbelgångare, kallade "The Tethered". Filmen tar sin början 1986 när Adelaide som barn möter en dubblett av sig själv på Santa Cruz beach boardwalk, vilket traumatiserar henne djupt.

År 2019 går Adelaide, nu vuxen med make (spelad av Winston Duke) och två barn, på en semester till samma plats. De blir attackerade av sina egenartade dubbelgångare och tvingas konfrontera skrämmande hemligheter.

Foto: United International Pictures.

 

Skräckfilmen Uspå Kanal 5 i kväll

Filmen behandlar teman som samhällsklyftor, identitet och mörka hemligheter. Lupita Nyong'o imponerar genom att spela både Adelaide och hennes dubbelgångare, samt att Peele lyckas skapa en intensiv och läskig atmosfär.

Us har fått positiv kritik för dess originalitet, skräckmoment och tematiska komplexitet. Den har blivit hyllad som en av de mest betydelsefulla skräckfilmerna på senare tid. Kan det vara Peeles mest underskattade film? Ta chansen och se den för att avgöra själv.

Missa inte denna film i kväll på linjär-tv klockan 22.00 på Kanal 5.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL