På TV i kväll – Crocodile Dundee eller… "Kallar du det där en kniv?"

På TV i kväll – Crocodile Dundee eller… "Kallar du det där en kniv?"

Eric Diedrichs
04 december 2023 kl. 06:12

Tokiga kulturkrockan i 80-talskomedi

I kväll visas "Crocodile Dundee" på TV. Om du inte har sett den första filmen om den australiensiske krokodiljägaren på besök i New York, så är det dags att ändra på det.

Hösten 1986 var det dags för Peter Faimans oväntade succé Crocodile Dundee att ha premiär världen över. Med en estimerad budget på 8,8 miljoner dollar blev det en internationell dundersuccé som håvade in närmare 330 miljoner dollar världen över. En Oscarsnominering för Bästa originalmanus blev det med.

På den tiden var vi i Sverige vana vid att få vänta lite längre på att få hit storfilmerna och först i slutet av januari efterföljande år kunde vi se vad alla snackade om. En framträdande svensk som verkade uppskatta den australiensiska komedin var Ingmar Bergman, som hade ett fysiskt exemplar på VHS i sin privata videosamling.

Crocodile Dundee
Paul Hogan spelade "Crocodile Dundee" i 80-talsklassikern. Foto: Paramount Pictures

På TV i kväll – Crocodile Dundee eller… "Kallar du det där en kniv?"

Crocodile Dundee följer australiensaren Michael "Crocodile" Dundee (Paul Hogan) när han reser till New York efter att en amerikansk journalist (Sue Charlton, spelad av Linda Kozlowski) fascineras av honom. Där försöker de att navigera genom storstadens förvirrande kulturkrockar och farliga situationer. Dundees överlevnadsskicklighet och charm sätts på prov när han utmanar urbaniteten och står ansikte mot ansikte med både stadsdjungelns och vilda djurs faror, vilket leder till komiska och hjärtevärmande ögonblick.

Ett klassiskt sådant är när en ligist drar en kniv mot honom och han svarar "Kallar du det där en kniv? Detta är en kniv", och drar upp sitt best till vapen. Filmen har ett IMDb-betyg på 6,6 av 10 baserat på 113 000 röster och visas i kväll på TV3 kl. 22:00. För den som är sugen på fler kulturväxlingar med Mr. Dundee så kommer här en lista på var man streamar alla filmer i serien.

Här streamar du Crocodile Dundee-filmerna:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL