På SVT: Brian Cox spelar Hannibal i isande kannibalthriller

På SVT: Brian Cox spelar Hannibal i isande kannibalthriller

Eric Diedrichs
18 november 2023 kl. 12:11

En Hannibal-film av mästaren bakom Heat

Många tror att "När lammen tystnar" är den första filmen om Hannibal Lecter. Det är det inte. Redan 1986 släppte Michael Mann "Manhunter" med Brian Cox som den manipulative kannibalen.

Fyrfaldigt Oscarsnominerade Michael Mann ligger bakom flera älskade thrillers och actionfilmer där Den siste Mohikanen (1992) och Heat (1995) måste ses som storfavoriterna. Men innan dessa lovordade storfilmer gjorde han en lysande thriller med Brian Cox i rollen som Hannibal Lecter.

Filmen i fråga heter Manhunter och släpptes redan 1986. I klassisk Hollywood-anda blev det till slut en ganska trött remake 2002 (Röd drake) där Anthony Hopkins syntes i rollen som Hannibal.

FBI-agent jagar seriermördare

Manhunter handlar om den tidigare FBI-agenten Will Graham (William Petersen), som tar på sig uniformen ännu en gång för att jaga rätt på seriemördaren "Tandfen". Ungefär som i När lammen tystnar (1991) fungerar Hannibal som en sorts rådgivare. Brian Cox är, föga förvånande, helt perfekt i rollen – även om den kanske inte riktigt är lika greppbar som den skulle bli i Hopkins händer.

Manhunter finns att streama på SVT Play fram till den 26 november. Här hittar du en lista på alla streamingtjänster som har filmen.

NÄSTA ARTIKEL