Efter Elementärt – här är Pixars största floppar

Otippade vändningen för Pixar-floppen – Elementärt håvar in miljarder

Filmtopp
03 augusti 2023 kl. 08:35

Historisk vändning för familjefilmen

"Elementärt" fick initialt ett bistert bemötande från biopubliken, men som man brukar säga om första intrycket så är det ofta fel. Nu har Pixars "flopp" blivit en smärre hit.

När Pixar släppte biofilm brukade de dominera i biljettkassorna, men så har det inte sett ut de senaste åren. Filmstudions senaste film, Elementärt, var bara en i ledet av svaga premiärer, men nu har vindarna vänt för den uträknade familjefilmen.

Under premiärhelgen genererade Pixar-filmen 29,6 miljoner dollar och bedömdes omedelbart vara en av Pixars största floppar, om inte den största. Nu, enligt The Hollywood Reporter, har de globala intäkterna seglat upp till 403,7 miljoner dollar, vilket motsvarar ungefär 4,3 miljarder svenska kronor.

Enligt THR är detta ett historiskt resultat och gör Elementärt till den första animerade filmen, som inte är baserad på tidigare innehåll, att passera 400 miljoner dollar sedan pandemin. I jämförelse inkasserade studions förra film, Lightyear, endast 218,8 miljoner dollar världen över.

Sett till att Elementärt uppges ha kostat 200 miljoner dollar att göra (marknadsföring ej inkluderat) tycks filmen inte bli den megaförlust för bolaget, som man först trott.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL