Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Östlund vann Guldpalmen i Cannes

Östlund vann Guldpalmen i Cannes

Gustav Larsed | Nyhet
28 maj 2017
Gustav Larsed | Nyhet
28 maj 2017
Foto: © Bronx (Paris). Foto : Claudia Cardinale © Archivio Cameraphoto Epoche/Getty Images

Den sjuttionde upplagan av Cannes Filmfestival är till ända och det mest prestigefyllda priset, Guldpalmen, har delats ut. I år gick den till ingen mindre än Ruben Östlund och hans senaste film The Square.

Östlund har varit nominerad och vunnit priser förr i Cannes, men detta var första gången han tävlade i huvudkategorin. Det är första vinsten för Ruben, men faktum är att svenska filmer har vunnit tidigare, tre gånger för att vara exakt, fast det är längesedan nu. Vid båda tillfällena var Alf Sjöberg regissör och senast var för sextiosex år sedan då Fröken Julie delade vinsten med den italienska filmen Miraklet i Milano. 1946 delade hans film Hets vinsten med inte mindre än tio andra bidrag, så den räknas väl knappt?

LÄS OCKSÅ: Filmfestivalen i Cannes fyller 70 i år

Förra veckan proklamerade Ruben att "Guldpalmen slår högre än Oscar" så vi kan nog utgå ifrån att han är minst sagt nöjd just nu. Det kan ju visserligen ha låtit annorlunda om En man som heter Ove inte snuvat Turist på nomineringen till Oscarsgalan som gick av stapeln tidigare i år, men det får vi väl aldrig veta.

The Square med bland andra Elisabeth Moss, Dominic West och Claes Bang i rollerna har svensk biopremiär den 25 augusti.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=FTNDrXlNFfQ[/embedyt]

NÄSTA ARTIKEL