Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Oscarsnominerade skådespelaren Bruno Ganz är död

Oscarsnominerade skådespelaren Bruno Ganz är död

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
17 februari 2019
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
17 februari 2019

Dog efter lång tid av sjukdom.

Bruno Ganz hålls av många som en av vår tids största skådespelare, både i teatern och filmens värld. Nu rapporterar medier över hela världen om hans bortgång. Bruno Ganz blev 77 år och dog efter lång tid av sjukdom.

The Hollywood Reporter rapporterar att en av Europas mest hyllade skådespelare, schweiziske Bruno Ganz, har dött vid 77 års ålder. Han är nu bioaktuell i Lars von Triers kontroversiella seriemördarfilm The House That Jack Built, som har mottagits av en hel del ris och ros på festivaler världen över. I Filmtopps recension av filmen beskrivs upplevelsen som "unikt" och "chockerande".

Började tidigt med teater

Bruno Ganz föddes i Schweiz 1941 och började tidigt intressera sig för teatern och skådespel. På 70-talet började han samarbeta med Peter Stein, grundaren bakom den alternativa Schaubuehne Theatre i Berlin, som blev språngbrädan för flera av Tysklands skickligaste regissörer. Bland andra Dieter Dorn, Luc Bondy, Peter Zadek och Klaus Michael Gruber, för att nämna några. Här uppvisade Ganz sin otroliga förmåga att bemästra det tyska språket och hittade en unik karisma och värme i sitt skådespel.

Redan i början av 60-talet började Ganz synas i olika TV-produktioner, men det var först under andra halvan av 70-talet som han började landa större filmroller. Exempelvis spelade han sida vid sida med Dennis Hopper i Wim Wenders mystiska drama Den amerikanska vännen (1977),och landade rollen som Jonathan Harker i Werner Herzogs Draculafilm Nosferatu – Nattens Vampyr (1979). Tio år efter samarbetet i Den amerikanska vännen gjorde Bruno Ganz en av sina mest klassiska roller i Wim Wenders klassiker Himmel över Berlin, där han spelade huvudrollen som en fallen ängel som vandrar runt i ett Berlin uppdelat av Berlinmuren.

Över 120 roller under bältet

Bruno Ganz som Adolf Hitler i Undergången.
Bruno Ganz som Adolf Hitler i Undergången. Foto: Constantin Film.

Bruno Ganz arbetade hårt under åren och totalt blev det 121 roller. Hans kändaste är hans mästerliga insats som Adolf Hitler i Oliver Hirschbiegels hyllade krigsdrama Undergången från 2004, för vilken han fick en Oscarsnominering i kategorin Bästa manliga huvudroll.

Nu är Bruno Ganz som sagt bioaktuell i Lars von Triers kontroversiella film The House That Jack Built, men det är inte den sista insatsen vi kommer att få se av honom. Dels har vi de färdigklippta filmerna The Witness, Der Trafikant och Fortuna, som väntar på en rejäl premiär. Dels har vi Terrence Malicks krigsfilm Radegund, som nu håller på att klippas. Radegund är också svenske Michael Nyqvists sista film.

Hur ska du hedra Bruno Ganz, blir det att se en film med honom ikväll?

 

NÄSTA ARTIKEL