Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Oscarsnominerade Call Me By Your Name förbjuds i Tunisien

Oscarsnominerade Call Me By Your Name förbjuds i Tunisien

Eric Diedrichs | Nyhet
04 mars 2018
Eric Diedrichs | Nyhet
04 mars 2018

"Call Me By Your Name" stoppades innan premiären i huvudstaden Tunis.

Armie Hammer och Timothée Chalamet i "Call Me by Your Name"
Foto: Sony Pictures Classics

Luca Guadagnino romantiska drama om relationen mellan Elio och Oliver förbjuds i Tunisien. Skulle ha haft premiär tidigare i veckan men stoppades.

Call Me By Your Name har golvat kritikerkår och publik världen över och tävlar inatt om fyra Oscarsstatyetter, bland annat för Bästa film och Bästa manus efter förlaga. Vi på Filmtopp gav filmen högsta betyg och inkluderade den i vår lista över fjolårets bästa filmer.

Nu ser det ut som att invånarna i Tunisien inte kommer att kunna få uppleva det hyllade dramat, åtminstone inte på landets biografer. Anledningen uppges vara filmens tema om homosexualitet. Trots att synen på homosexualitet har mildrats i Tunisien de senaste åren, är det fortfarande ett lagbrott som kan leda till tre års fängelse.

Filmens distributör Lassaad Goubantini menar att beslutet är en "attack mot friheten" och säger följande:

Vi lämnade in en ansökan för godkännande till kulturdepartementet. Vi föreslog till och med en visning inför premiären, under särskilda omständigheter, för att få veta om vi kunde få upp filmer eller inte. Men vi fick inte tillåtelse. [...] Ett sådant förbud strider mot de tunisiska grundlagarna.

Huruvida "Call Me By Your Name" kommer att tillåtas i Tunisien längre fram, återstår att se.