Oscarsnominerade Burt Young från Rocky är död – här är hans bästa filmer

Oscarsnominerade Burt Young från Rocky är död – här är hans bästa filmer

Eric Diedrichs
19 oktober 2023 kl. 08:10

Blev 83 år gammal

Burt Young slog igenom med Rocky-filmerna i rollen som "Paulie". Nu meddelar dottern Anne Morea Steingieser att han är död.

Den tidigare boxaren Burt Young Oscarsnominerades för rollen som "Paulie" i Sylvester Stallones genombrottsfilm Rocky (1976). Innan dess hade han medverkat i bland annat Roman Polanskis deckare Chinatown (1974) och Dostojevskij-filmatiseringen Speldjävlulen (1974).

Rollen som Paulie kom att bli hans mest ikoniska och den återupprepades vid flera tillfällen. Totalt medverkade Burt Young i sex stycken Rocky-filmer.

Till The New York Times säger nu Anne Morea Steingieser, dotter till Burt Young, att han har dött, 83 år gammal.

Burt Young om Sylvester Stallones Rocky-manus

I en intervju från 2009, med The Sweet Sience, berättade Burt Young hur det kändes för honom att läsa Sylvester Stallones manus till den första Rock-fyilmen:

"Jag tyckte manuset hade den renaste gatu-prosan jag någonsin läst. Stallone är inte bara en arbetsnarkoman, han är ett geni som alltid tittar tre år framåt. Han har en riktig känsla för vad som händer i världen."

Enligt IMDb medverkade Burt Young i 165 filmer och serier. Därtill har han medverkat i ytterligare fyra filmer som ännu inte släppts.

Här stremar du Burt Youngs bästa filmer:

NÄSTA ARTIKEL