Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Oscarsnominerad film om känt barnmord upprör

Oscarsnominerad film om känt barnmord upprör

David Lindahl | Nyhet
24 januari 2019
David Lindahl | Nyhet
24 januari 2019

Familjen har gått ut och fördömt filmens existens.

Den Oscarsnominerade kortfilmen "Detainment" handlar om det riktiga mordet på tvååriga James Bulger. Familjen och flera andra uttrycker nu stor ilska över att filmen över huvud taget har gjorts, och framför allt hyllas på Oscarsgalan.

1993 på ett köpcenter i Liverpool fördes den tvååriga pojken James Bulger bort från sin mamma av de tioåriga pojkarna Jon Venables och Robert Thompson. De tog honom i handen och ledde i väg honom för att sedan tortera och lämna honom att dö på en järnväg. Mordet skakade om Storbritannien och upprörde en hel värld.

Kortfilmen Detainment är skapad av den irländska regissören Vincent Lambe och är en återberättelse om polisens arbete och intervjuer med de båda pojkarna. Den har nu Oscarsnominerats inför årets gala och kritiken har inte låtit sig vänta.

James Bulgers mamma har varit mycket kritisk mot produktionen och filmskaparna som hon menar är ute efter att tjäna pengar på hennes sons död. Enligt henne har inte familjen blivit tillfrågad. Hon skrev bland annat ett Twitterinlägg där hon beskrev sin åsikt.

https://twitter.com/Denise_fergus/status/1087717531782184960

Till tidningen Daily Mirror har James Bulgers pappa bland annat sagt att han tycker att Hollywood borde skämmas då det för filmbranschen bara är en annan film, men för familjen en levande mardröm:

"Vi har varit väldigt öppna med hur fruktansvärt det är att se sympatiska porträtt av James mördare. Pojkarna som dödade honom är nu vuxna och en är fängslad igen för att ha gjort illa barn. Men kommer de att minnas det på Oscarsnatten i deras fina smokings?"

The Guardian rapporterar att Regissören Vince Lambe tidigare har bett om ursäkt för att han inte frågat familjen först. Men han har också försvarat Detainment i brittisk tv och sagt att den inte är menad att generera mer ilska:

"Filmen är inte någonstans sympatisk mot mördarna och försöker inte ursäkta deras beteenden. Det har varit kritik för att filmen försöker humanisera mördarna, men samtidigt om vi inte kan acceptera att de är människor kommer vi aldrig förstå vad som har drivit dem till att begå ett sådant fruktansvärt brott. Det enda vi kan göra för att förhindra att detta händer igen är att förstå varför."

Familjen har drivit en namninsamling för att filmen ska plockas bort från Oscarsgalan, något Oscarsakademin inte har svarat på än.

Var det rätt att göra film om James Bulgers mördare?

NÄSTA ARTIKEL