Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Oscarsgalan inför krav på mångfald

Oscarsgalan inför krav på mångfald

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
10 september 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
10 september 2020

Representation blir avgörande för Bästa film-priset.

Sedan tidigare har Oscarsgalan gjort en del förändringar i sina krav och villkor. Senaste direktiven kräver mångfald för att kunna nomineras till galans största pris "Årets bästa film".

Snart gäller nya regler för de filmskapare som vill kunna se sin film Oscarsnomineras i kategorin Bästa film. Från och med galan 2024 måste de nominerade titlarna uppfylla nya mångfaldskrav.

Enligt The New York Times har nu Oscarsgalan kommit med fyra nya direktiv, som alla filmer som ska ha en chans att vinna priset Bästa film måste uppfylla. Reglerna kommer att börja implementeras redan 2022 och 2023 för att gälla till fullo 2024.

För att en film ska kunna nomineras räcker det att två av följande fyra krav uppfylls:

Krav 1:

* Mångfald bland skådespelare. En huvudroll eller en viktig biroll måste spelas av någon från en underrepresenterad etnisk minoritetsgrupp.

eller…

* Minst 30 procent av alla skådespelare i de mindre rollerna är kvinnor, HBTQ-personer, personer med funktionsnedsättning eller personer som tillhör etniska minoriteter.

eller…

* Handlingen kretsar runt kvinnor, etniska minoriteter, HBTQ-personer eller personer med funktionsnedsättningar.

Krav 2:

Cirka 30 procent av filmarbetarna bakom en filmen representeras av kvinnor och/eller underrepresenterade etniska minoritetsgrupper.

Krav 3:

Produktionen kantas av signifikant hängivenhet till betalda lärlings- och praktikplatser, samt möjligheter för karriärsutveckling.

Krav 4:

Signifikant representation bland teamen som jobbar med filmens publicitet och marknadsföring.

Reglerna uppges vara en reaktion på att Oscarsgalan har anklagats för att vara icke-representiv i sina nomineringar.

För fler nyheter --> Scrolla vidare!

 

NÄSTA ARTIKEL