Oscarsgalan ändrar sina regler för Bästa film-kategorin

Oscarsgalan ändrar sina regler för Bästa film-kategorin

Filmtopp
22 juni 2023 kl. 09:50

Hårdare krav på biopremiärer

För de som vill ha en chans att tävla i kategorin Bästa film på Oscarsgalan, förändras nu kravbilden. Biograferna prioriteras hårdare och framförallt måste filmen i fråga spridas i fler regioner.

Under natten till i dag, svensk tid, meddelade styrelsen för Oscarsgalan att de har godkänt nya krav för att bredda biokriterierna för filmer som kan nomineras i kategorin Bästa film. Ändringarna träder i kraft först vid den 97:e upplagan av Oscarsgalan – det vill säga om två år – och gäller då filmer som har släppts under 2024.

I dagsläget behöver en film ha visats på biograder under en veckas tid i en av sex kvalificerade, amerikanska städer, men när de nya reglerna träder i kraft behöver även dessa punkter uppfyllas:

  • Utökad teatralisk visning på sju dagar, sammanhängande eller icke-sammanhängande, i tio av de 50 största amerikanska marknaderna, senast 45 dagar efter den initiala releasen år 2024.
  • För filmer som släpps sent på året och vars premiär sträcker sig efter den 10:e januari 2025 måste distributörerna lämna in en expanderad lanseringsplan till Akademin för verifiering.
  • Lanseringsplaner för "sent på året"-filmer måste inkludera ett utökat biofönster, som ska vara slutfört senast den 24 januari 2025.
  • Släpp i territorier utanför USA kan räknas som två av de tio marknaderna.
  • Kvalificerande, icke-amerikanska marknader inkluderar de 15 största internationella, biomarknaderna samt filmens hemterritorium.
OscarsgalanJimmy Kimmel hosts The 95th Oscars® at The Dolby® Theatre in Hollywood, CA on Sunday, March 12, 2023.
Jimmy Kimmel leder den 95:e upplagan av Oscarsgalan. Foto: Phil McCarten / ©A.M.P.A.S.

Akademins VD och ordförande uttalar sig

"Liksom varje år har vi granskat och utvärderat våra krav för teatraliskt berättigande till Oscars", säger Akademins VD Bill Kramer och Akademins ordförande Janet Yang. "I syfte att fira och hedra konsten och vetenskapen bakom filmtillverkning, hoppas vi att denna utökade teatraliska närvaro kommer att öka filmernas synlighet världen över och uppmuntra publiken att uppleva vår konstform i en teatral miljö. Baserat på många samtal med branschpartners anser vi att denna utveckling gynnar både filmskapare och filmälskare."

Filmtopp håller dig uppdaterad om det sker några fler ändringar i Oscarsgalans regelverk.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL