Oscarsgalan 2018 - Försnacket

Oscarsgalan 2018 - Försnacket

Uppdaterad 13 juli 2021 kl. 17:44 | Publicerad 03 mars 2018 kl. 12:51

Här är allt du vill veta inför Oscarsgalan – läs Oscar Vilhelmssons försnack!

Nu smäller det snart! Under natten mellan söndag och måndag, 4-5 mars, äger Oscarsgalan rum i Dolby Theater, Los Angeles. För 90:e gången ska gångna årets främsta filmprestationer hyllas och prisas inför 500 miljoner tv-tittare. För andra året i rad leds festligheterna av Jimmy Kimmel, känd från sin talkshow, Jimmy Kimmel Live!.

Vilka vinner?

I år verkar galan kunna bli både otroligt spännande och halvtråkig på samma gång. För när det i vissa kategorier verkar självklart vilken film eller person som kommer kamma hem statyetten, får vissa oss att bita på naglarna av nervositet.

Spekulationerna kring de största kategorierna pågår för fullt och i flera fall verkar de flesta enade. Det är allra främst skådespelarpriserna som verkar vara lätta att gissa.

Priserna för Bästa huvudroller tror de flesta kommer gå till Gary Oldman och Frances McDormand. Oldman imponerade stort i sin tolkning av den brittiska ledaren, Winston Churchill, i den historiska biografin, Darkest Hour. Hans insats har redan genererat flera vinster, bl a en Golden Globe, en BAFTA och en Screen Actors Guild Award. Det skulle med andra ord inte överraska någon om det även blir en Oscar som avslutning. Det skulle i så fall bli Oldmans allra första vinst. Han har tidigare nominerats bara en gång för sin huvudroll i spionthrillern, Tinker Tailor Soldier Spy (2011).

Frances McDormand är storfavorit för sin roll som mamman, Mildred, som förlorat sin dotter i ett våldtäktsmord i dramat Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Precis som Gary Oldman har McDormand vunnit de tre stora priserna under årets galasäsong vilket ger henne platsen som högst trolig vinnare på söndag. McDormand har sedan tidigare en Oscar för sin huvudroll i Fargo (1996), och har nominerats ytterligare tre gånger för sina biroller i Mississippi Burning (1988), Almost Famous (2000), samt North Country (2005).

Three Bilboards outside Ebbing, Missouri

Även birollerna har sina klara favoriter. Sam Rockwell tros med stor sannolikhet vinna för sin roll som den rasistiska polisen, Dixon i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Även Rockwell har kammat hem de tre priserna under den senaste tiden, med endast två SAG-nomineringar i bagaget sedan tidigare. Skulle han vinna Oscarsstatyetten kan man minst sagt kalla detta ett drömår för honom. Det ska verkligen bli spännande att se vart hans karriär tar vägen efter det här.

På den kvinnliga sidan är Allison Janney favorittippad för sin roll som LaVona Harding, mamma till konståkerskan, Tonya Hardning i biografin, I, Tonya. Rollen har givit Janney en Golden Globe och en BAFTA och snart vet vi om det blir ett tredje pris att ställa på hyllan. Janney har främst gjort sig en framgångsrik karriär inom Tv-industrin vilket har lett till sex Emmy-vinster och fem Golden Globe-nomineringar för främst Vita huset (1999-2006) och Mom (2013- ).

Armie Hammer och Timothée Chalamet i "Call Me by Your Name"
Foto: Sony Pictures Classics

Två andra kategorier som har tydliga favoriter är Bästa manus efter förlaga, där det romantiska dramat Call Me by Your Name tros vinna, skriven av James Ivory, och Bästa regi, som tros gå till Guillermo del Toro och hans The Shape of Water

James Ivory har redan vunnit bland annat en BAFTA för sitt manus, men har innan dess inte nominerats för några manus då han under sin karriär främst varit aktiv som regissör. Guillermo del Toro har belönas med både en BAFTA och en Golden Globe för sin regi. Skulle han vinna en Oscar blir det hans första. Han har tidigare varit nominerad en gång för Bästa manus för Pans labyrint (2006) som han även regisserade.

Elisa och varelsen i The Shape of Water, en av favoriterna på årets Oscarsgala Foto: Fox Searchlight Pictures
Elisa och varelsen i The Shape of Water, en av favoriterna på årets Oscarsgala

Men som sagt är det inte lika lätt att gissa sig till en vinnare i alla kategorier. Både Bästa film och Bästa originalmanus ser ut att bli en riktig nervkittlande uppgörelse. Bästa film har ingen tydlig favorit alls. Vissa tippar på att Jordan Peeles skräckthriller, Get Out, kommer kamma hem vinsten, andra gissar på Guillermo del Toros, The Shape of Water, somliga på Greta Gerwigs dramakomedi, Lady Bird. Även Martin McDonaghs Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, måste ses som en mycket stark kandidat. 

Bästa originalmanus har inte lika många toppalternativ. Mycket av snacket verkar kretsa kring att antingen Get Out eller Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, båda skrivna av sina regissörer Jordan Peele och Martin McDonagh. De två blir förmodligen några av kvällens allra mest spännande kategorier under galan. 

Sveriges revansch?

Ingen har nog missat att Ruben Östlund har chans att kamma hem priset för Bästa icke-engelskspråkig film med sin otroliga framgångsmaskin, The Square. Från att ha vunnit Guldpalmen på filmfestivalen, Cannes, i slutet av maj förra året, har Östlund och hans film kammat hem pris efter pris på olika galor och festivaler. Någon Golden Globe blev det emellertid inte. Priset gick då istället till den tysk-franska filmen, Utan nåd. Men då den inte är nominerad till någon Oscar är det väldigt spännande inför galan. Förhoppningsvis får Östlund revansch efter förlusten både på Golden Globe och den svenska Guldbaggegalan.

Detta är fjärde gången sedan sekelskiftet som Sverige har lyckats bli Oscarsnominerade inom kategorin. År 2004 var Ondskan (2003) nominerad, 2005 blev Så som i himmelen (2004) det, och förra året hade En man som heter Ove (2015) chansen att vinna. Men ingen av dem ledde dessvärre till någon vinst. Ska 2018 bli året då Sverige återigen skriver in sig i filmhistorien? Vi på Filmtopp hoppas verkligen det!

Var och när visas galan?

Precis som de senaste året kommer galan sändas på Aftonbladet TV. Men en stor skillnad i år är att tittarna behöver ha ett Plus Premium-konto för att kunna kolla sändningen. Men som tur är går det att prova första månaden för bara 1 kr, så vi kommer relativt lindrigt undan iallafall.

Schema - söndag-måndag

20:00 - Aftonbladet TV börjar sitt försnack inför natten. Programledaren är Karolina Fjellborg, Frida Söderlund och Anitha Schulman.

23:30 - De allra första gästerna anländer till den röda mattan.

00:30 - Här påbörjas sändningen från röda mattan.

02:00 - Oscarsgalan börjar. Sändningen pågår fram till strax efter 05:00.

 

Vad tror du om kvällen? Kommer resultatet bli som alla verkar tro? Och vem tror du kammar hem vinsten i de osäkrare kategorierna? Kommentera!

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL