Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Brokeback Mountain

Oscarsbelönade Larry McMurtry död

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
27 mars 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
27 mars 2021

Oglamorös western när den är som bäst.

Författaren Larry McMurtry ligger bakom klassiker som "Den sista föreställningen" och "Brokeback Mountain". Nu har vi mötts av beskedet om hans död. Han blev 84 år gammal.

Den Oscarsbelönade manus- och romanförfattaren Larry McMurtry är död. Med en karriär som sträckte sig över närmare 60 decennier har han legat bakom flera klassiker, varav flera bjuder på en mer osminkad bild av western.

På filmfronten gjorde Larry först avtryck med Hud – en modern westernskildring om en rumlande och alkoholiserad ung man gestaltad av Paul Newman. Filmen belönades för tre Oscars och nominerades även för Bästa manus efter förlaga.

Och på den vägen bar det av. Nästan tio år senare filmatiserade Peter Bogdanovich och Polly Platt hans bok Den sista föreställningen, som kom att bli en internationell sensation. Denna gången om ungdomar i en småstad i Texas på 60-talet. Precis som fallet med Hud nominerades även Den sista föreställningen i kategorin Bästa manus efter förlaga.

MER LÄSNING: Nominerade Oscarsfilmer som aldrig vann!

1983 var det dags för nästa McMurtry-bok att uppmärksammas på Oscarsgalan då succéfilmen Ömhetsbevis kammade hem fem Oscars och, mycket riktigt, nominerades i kategorin Bästa manus efter förlaga.

Först 2005 var det dags för Larry McMurtry att själv få ta emot det efterlängtade priset som följt efter honom sedan starten av 60-talet. Då belönades han nämligen för sitt fantastiska manus till filmen Brokeback Mountain.

Larry McMurtry blev 84 år gammal.

5 Larry McMurtry-adaptioner du måste se:

  • Hud (1963)
  • Den sista föreställningen (1971)
  • Ömhetsbevis (1983)
  • Lonsome Dove (TV-serie, 1989)
  • Brokeback Mountain (2005)
NÄSTA ARTIKEL