Hero gradient image

Är Oscarsgalan i själva verket en enda stor illusion?

Sebastian Håkansson | Nyhet
19 februari 2015
Sebastian Håkansson | Nyhet
19 februari 2015

Oscars selfie

En del menar att Oscarsgalan är en enda stor firmafest. Ett evenemang som bara upprätthålls för att ge ett sken av en inbillad betydelse. Bilden av att de nominerade filmerna tillhör årets absolut bästa filmer sprids ut över hela världen och de inbjudna stjärnor förmedlas som ouppnådda skönhetsideal för miljoner tittare och läsare.

När allt kommer omkring verkar det enbart handla om vilka människor som ligger rätt i tiden och är populärast hos de röstberättigade. För detta krävs en stor PR-kampanj, som är strategiskt välplanerad av maskineriet bakom filmerna.

Många filmbolag satsar allt mera på att låta sina filmer ha premiär närmare galans tidpunkt för att vara färska i minnet hos akademins medlemmar. Hur påverkar det utbudet som presenteras tidigare på året? Är det en slump att antalet nominerade filmer för bästa film har ökat från fem till åtta stycken på senare år eller finns det ett ekonomiskt spel i det hela?

Vad är det som gör Oscarsgalan så älskvärd?

Den delade glädjen med att se lyckan som uppstår hos vinnaren. Respekten för de individer som har vigt hela sina liv åt att underhålla en publik. All den press som de måste hanteras för att lyckas. Förtjänar inte vinnarna att hyllas efter tusentals timmar av hårt arbete? Men också i bemärkelsen av uppoffringen att leva sina liv i offentligheten ljus. Vi får veta allt om stjärnornas offentliga gräl, dejter och psykbryt, vi har sett klippen och hört de inspelade samtalen där stjärnorna tappar greppet. Kan vi inte unna dem lite glädje då?

Glöm inte heller bort de emotionella intrycken filmen kan ge oss. Dagdrömmarna som skapas. Föreställningen att få vara någon annan.

Eller betydelsen kategorin för bästa icke engelskspråkiga film har. Tänk om en svensk film skulle blivit nominerad i år, hade det inte då infunnit sig en viss stolthet hos den svenska befolkningen? I samma utsträckning som när Malmö FF slogs sig in i den omöjliga Champions League.

Galan är också dokumentärfilmernas stora tillställning. Då äntligen lyfts de smala, oftast icke kommersiella filmerna fram som förtjänar att uppmärksammas efter deras mod att belysa kontroversiella ämnen.

academy awards 2

Natten mellan söndag och måndag är det dags för den 87:e upplagen av Oscarsgalan. I år har filmerna Birdman (2014) och The Grand Budapest Hotel (2014) fått flest nomineringar med nio var. Båda filmerna utmärker sig med att de är filmade med en annorlunda stil. I Birdmans fall är kritikerna imponerade övre filmens extremt långa och vältajmade tagningar. The Grand Budapest Hotel utmärker sig med att den använder sig av tre olika bildformat.

Första Oscarsgalan gick av stapeln 1929 och när den 80:galan avslutades 2008 hade totalt 2696 statyetter delats ut. Det egentliga namnet för Oscarsgalan är faktiskt The Academy Award of Merit, bakgrunden till namnet Oscar är inte helt kartlagd men Walt Disney sägs var den som använde begreppet först. Enligt historien ska en kvinnlig ledamot av juryn utbrustit ” Den liknar ju min farbror Oscar!”, när hon fick se statyetten första gången.

Oavsett vilka känslor eller förhållning sätt vi än har till Oscarsgalan så väcker den onekligen engagemang.