Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Hero gradient image

Arbetet med Orson Welles sista film går framåt

Eric Diedrichs | Nyhet
16 september 2017
Eric Diedrichs | Nyhet
16 september 2017

"The Other Side of the Wind" – Över 10 000 klipp har kategoriserats

Orson Welles i "B som i Bluff"

Den legendariske regissören Orson Welles hann aldrig avsluta sin sista film, "The Other Side of the Wind". Tidigare i år kunde vi rapportera att Netflix har tagit över projektet, och idag kan vi meddela att det går framåt med stormsteg!

Det var först som en Indiegogo-kampanj färdigställandet av Orson Welles sista film "The Other Side of the Wind" fick sig en skjuts. Stora filmskapare initierade kampanjen som kom att nå många cineasters hjärtan och väcka streamingbolaget Netflixs intresse. Producenten Frank Marshall övervakar projektet och regissören, tillika Orson Welles vän, Peter Bogdanovich ska vara med och klippa filmen.

Nu skriver Indiegogo i ett pressmeddelande att 1000 rullar av 16mm- och 35mm-film har rekonstruerats. Varje rulle har fått ett eget nyckelnummer för att sedan scannas in – en försiktig process av manuellt arbete som tar cirka tre timmar per rulle. Scanningen har genomförts av Technicolor och förväntas vara färdigt nu i dagarna.

Medan materialet har blivit scannat och behandlat har projektets klipp-assistenter förberett för klippning genom att bryta ner all film i individuella tagningar och sorterat dem efter scennamn och nummer. I dagsläget har de redan sorterat upp över 10 000 klipp! 

LÄS MER: Orson Welles filmer – Från sämst till bäst

Trots att mycket redan har bearbetats är det fortfarande en lång väg kvar innan filmen kan visas. Kvantiteten material överträffar allas förväntningar och likaså kvaliteten. Negativen ska vara i absolut toppskick och om vi ska tro på pressmeddelandet är 4K-fotot "absolutely stunning" och att få ta del av detta material är tillräckligt för att få varje filmälskares hjärta att slå ett extra slag.

Tror du att Orson Welles sista film kommer att motsvara de höga förväntningarna?