Obama skickade manusanteckningar till Julia Roberts katastroffilm: "Skrämde mig"

Obama skickade manusanteckningar till Julia Roberts katastroffilm: "Skrämde mig"

Filmtopp
29 september 2023 kl. 07:09

När Obama talar lyssnar man

Sam Esmail mottog manusanteckningar från Barack Obama för sin kommande katastroffilm “Leave the World Behind”.

Netflix kommande katastroffilm Leave the World Behind, baserad på novellen (2020) med samma namn skriven av Rumaan Alam, markerar den första fiktiva långfilmen från Barack och Michelles Obamas produktionsbolag Higher Ground. Barack Obama inkluderade novellen i sin sommarläslista för 2021 och var personligen investerad i att optimera novellens adaption för filmduken, till den grad att han skickade anteckningar på manuset till manusförfattaren och regissören Sam Esmail (känd som skaparen av "Mr.Robot" och "Homecoming").

Leave the World Behind har Julia Roberts och Ethan Hawke i huvudrollerna, som ett par på semester i Long Island när en enorm katastrof bryter ut. Mahershala Ali spelar ägaren av huset som paret hyr, och dyker upp för att söka skydd under katastrofen tillsammans med sin dotter, spelad av Myha´la Herrold, vilket tvingar de två familjerna att lita på varandra medan världen möter sin potentiella undergång.

Sam Esmail behövdes tas ner på jorden

"I det ursprungliga utkastet till manuset tog jag definitivt saker mycket längre än vad de är i filmen, och president Obama, med den erfarenhet han har, kunde grunda mig lite på hur saker och ting skulle kunna utvecklas i verkligheten," berättar Esmail för Vanity Fair i frågan kring den konstruktiva kritiken han mottog från den tidigare presidenten.

"Jag skriver vad jag tror är fiktion, för det mesta, jag försöker hålla det så verklighetstroget som möjligt, men jag överdriver och dramatiserar. Och att höra en före detta president säga att jag har missat några detaljer… jag trodde att jag hade missat en hel del. Det faktum att han sa det skrämde mig".

"Han hade många anteckningar om karaktärerna och den empati vi skulle ha för dem", tillade Esmail. "Jag måste säga att han är en stor filmälskare, och han skrev inte bara anteckningar om saker som kom från hans egen bakgrund. Han skrev anteckningar som ett fan av boken. Han ville se en riktigt bra film".

"Leave the World Behind" är spikad för sin världspremiär under AFI Fest i oktober, och kommer att streamas på Netflix med start den 8:e december.

Will Sandkvist

NÄSTA ARTIKEL